понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

Crna Gora opasna za ruske turiste’

Negativne reportaže krenule su nakon izjave ministra Lavrova da Crna Gora ulaskom u NATO žrtvuje ekonomske odnose s Rusijom.

Za samo tri dana ruski državni mediji objavili su dva priloga o Crnoj Gori kao vrlo problematičnoj turističkoj destinaciji za ruske građane, javlja Radio Slobodna Europa.

Državna televizija Rusija 1 i TV Zvijezda, kanal ruskog Ministarstva obrane, naveli su da „Crna Gora postaje opasna za turiste“, da se „Ruse uhićuje iz nepoznatih razloga“, da su „plaže prljave“ i „sve investicije stale“, da postoje „minska polja“, „politička nestabilnost“, te da turistima „prijete zarazne bolesti“.  Tako se u reportaži „Kriminal, minska polja i zarazne bolesti: Zašto Crna Gora postaje opasna za turiste“ navodi da „u Crnoj Gori više nije sigurno, negdje gađaju spomenike bombama, postoje i prirodne opasnosti, obilje morskih ježeva, meduza i otrovnih zmija, voda je potpuno nekvalitetna, nije za piće i turisti to ne znaju…“.

Takve reportaže na ruskim televizijama objavljene su odmah nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da ulaskom u NATO Crna Gora žrtvuje svoje ekonomske odnose s Rusijom. „Sigurni smo da će ruski, ali i drugi turisti, nastaviti dolaziti u Crnu Goru i da naše političke nesuglasice s Rusijom neće utjecati na ekonomsku suradnju“, rekao je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Stručnjak za odnose s javnošću Miodrag Strugar kaže da su upravo ruski državljani koji su već boravili u Crnoj Gori opovrgli napise službenih medija.  S moskovske turističke burze, održane sredinom ovog mjeseca, ruski turoperatori objavili su da će ovog ljeta imati za trećinu veći zračni promet iz najvećih ruskih gradova prema Crnoj Gori.Također, ruske turističke agencije opovrgavaju navode ruskih državnih televizija da Crnoj Gori prijeti teška gospodarska kriza, uključujući i turističku zbog ulaska zemlje u NATO i objašnjavaju da je situacija potpuno drukčija, javio je portal Tourprom.ru. Portal navodi da je anketa provedena među turističkim agencijama pokazala kako je potražnja za aranžmanima u pretprodaji porasla nekoliko puta, a da su za neke hotele aranžmani već rasprodani. Lani je u Crnoj Gori boravilo oko 300.000 ruskih turista, što je oko 30 posto ukupnog broja stranih gostiju. (poslovni.hr)