четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Najmanje 10.000 viškova u prosveti

Nova školska godina počeće bez štrajka prosvetnih radnika, jer ćemo mi kao pristojni ljudi dati vladi i novom ministru prosvete 100 dana.

1

Piše: V. A.

Beograd četvrtak, 18. avgust 14:09

Najmanje 10.000 viškova u prosveti

Moguće je da ćemo uoči početka školske godine održati protest, to je predlog Predsedništva, ali će odluku doneti Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika – rekla je Jasna Janković, predsednica Unije na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata obrazovanja sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Jankovićeva je rekla da prosvetni radnici dočekuju 1. septembar u neregularnim uslovima, jer se kasni sa objavljivanjem liste tehnoloških viškova, kojih će, prema preliminarnim procenama, sigurno biti više od 10.000. Reč je o ljudima bez dela norme, dok je onih bez ijednog časa između 102 i 120.

– Ministarstvo prosvete će u ponedeljak poslati direktorima škola korigovano uputstvo za raspodelu tehnoloških viškova. Ne znamo šta će biti izmenjeno, ali smo insistirali da se ponovi prošlogodišnje uputstvo i tu ne očekujemo probleme. U ponedeljak će biti objavljeni i pravilnici o finansiranju škola, a prema prvim najavama i tu će biti promena – rekla je Jankovićeva.

Ona je navela da ministar prosvete juče nije mogao da im odgovori šta će biti sa spornim uputstvom za formiranje odeljenja i ponovila, da će, ako ne bude povučeno, napraviti haos po školama. Unija je obavestila ministra i da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila zaključak kojim je omogućila zapošljavanje 22 osobe u prosveti, uprkos Uredbi o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Jankovićeva je navela da ne zna zašto je to vlada uradila i da je prethodno trebalo videti da li se među tehnološkim viškovima nalaze nastavnici koji mogu da obavljaju taj posao.

Komentarišući prvi susret sa novim ministrom, ona je pohvalila njegovu tačnost, operativnost i to što je sindikate primio petog dana po preuzimaju mandata, dok su na sastanak sa Srđanom Verbićem čekali dva i po meseca. Verbić je ipak dobio čestitke od rukovodstva Unije jer je “uspeo da prebroji škole i prosvetne radnike”, odnosno uspostavi informacioni sistem. Unapređena verzija tog sistema biće puštena u ponedeljak.

– (Danas)