MITROPOLIJA crnogorsko-primorska nije obavila nikakvu zvaničnu uplatu Branki Milić (61) koja već osam meseci čami u spuškom zatvoru zbog navodne umešanosti u „državni udar“ 16. oktobra prošle godine, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

„Novostima“ je potvrđeno da su u poseti Milićevoj, pre dva dana, bili mitropolit Amfilohije i dr Velibor Džomić, protojerej-stavrofor, kada su joj poklonili 150 evra da bi mogla da kupi hranu u zatvorskoj kantini. Kamere su snimile čin „primopredaje“, što su iskoristili pojedini mediji da to ocene kao finanasiranje „terorističke organizacije“!

– Radi se o pastirskoj poseti i to na molbu Branke Milić, kod koje sam uz odobrenje Višeg suda i ranije kao sveštenik dolazio radi primanja tajne svetog pričešća. Ona se obratila mitropolitu Amfilohiju da je kao duhovnik poseti i mi smo tu jevanđeljsku dužnost obavili – kaže za „Novosti“ Velibor Džomić. – Svaki zatvorenik ima pravo na slobodu veroispovesti, pa i Branka Milić. Crkva se ovim činom ne meša u vođenje postupka. Svojevremeno je i patrijarh Pavle išao u Niš kod zatvorenika koji je bio osuđen na smrtnu kaznu. Nekorektno je da se ova naša poseta zloupotrebljava protiv ljudi koji su vezani, a oni koji to čine ne doprinose istini. Zavirivanje u džep zatvorenika je krajnje nekorektno i nedopustivo.

Branka Milić, iako bolesna, pritvor izdržava u veoma teškim uslovima u izdvojenoj ćeliji zatvora u Spužu.

– Više od osam meseci moja majka je pritvorena. Tek pre dva dana je za 19. jul, konačno, zakazan početak suđenja. Ona se i dalje dobro drži, iako je situacija u kojoj se našla puna apsurda. Mnogo me brine njeno zdravlje, jer boluje od angine pektoris, za koju nema prepisane lekove, a nije joj urađena ni operacija mladeža zakazana za kraj novembra prošle godine. Bojim se da sve to ne zakomplikuje – kaže za „Novosti“ Brankina ćerka Jelena Milić (32) koja živi u Novom Sadu. Ona je, kako kaže, majku poslednji put videla pre dva meseca, i sprema se da je uskoro ponovo obiđe.(Novosti)