недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

Bujošević: Malo nam je 150 dinara, imamo samo još jednu nadu

U RTS-u su neprijatno iznenađeni najavom da TV taksa neće biti veća od 150 dinara i sada sve nade polažu u to da će njena naplata ići preko EPS-a, da bi bila što efikasnija.

Dragan Bujošević

– Očekivali smo da ćemo dobiti više. Nismo naivno verovali da će taksa biti maksimalnih 500 dinara, ali nismo očekivali ni da će da bude 150 dinara. Očekuje nas vreme velike štednje – kaže za „Blic” generalni direktor RTS Dragan Bujošević.
On, međutim, dodaje da će se u RTS-u truditi da građani ne osete nedostatak novca na kvalitetu programa.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da taksa za RTS neće biti veća od 150 dinara, kao i da će javni servisi, RTS i RTV, iz budžeta dobiti još četiri milijarde dinara (33 miliona evra).(Blic)

 

Iz budžeta samo ograničeno

U Evropi je poznat način budžetskog sufinansiranja javnog servisa, ali uz dva uslova – da ono bude ograničeno u pogledu sume i trajanja. U Švedskoj je, na primer, javni servis tri godine dobijao i novac iz budžeta, dok se nije stabilizovala naplata takse. Još jedan od uslova za budžetsko finansiranje bio bi i da RTS napravi jasnu projekciju troškova neophodnih za zadovoljavanje javnog interesa.

Od toga bi RTS-u pripalo oko 26, a RTV-u oko sedam miliona evra. Nepoznato je, međutim, koliko ljudi mora da plaća taksu. Procena RTS-a je da ih je oko 2,7 miliona. Ako bi svi plaćali taksu, skupilo bi se oko 40 miliona evra godišnje (30 za RTS, 10 za RTV).

 

Zajedno s budžetskim parama, RTS bi, bez marketinških prihoda, dobijao oko 56 miliona evra. Uz marketinške prihode, koji su prema rečima predsednika UO RTS Zorana Popovića, oko 15 miliona evra godišnje, RTS-u će nedostajati oko 20 miliona evra. Oni procenjuju da je za funkcionisanje potrebno oko 90 do 100 miliona evra.
Ako bi taksa bila 500 dinara, uz stoprocentnu naplatu, javni servisi bi od nje godišnje prihodovali 135 miliona evra (105 za RT, 30 za RTV). U RTS očekuju da će doći do promene zakona u delu koji se odnosi na način naplate.

 

Po sadašnjem modelu, za to je zadužen RTS, koji građanima treba da pošalje 12 uplatnica za narednu godinu, a građani treba da ih plate do 5. u mesecu za prethodni mesec.
– Zakon kaže da je država dužna da obezbedi stabilno finansiranje Javnog servisa. Država onda treba i da naplaćuje tu taksu, koja je neka vrsta poreza. Tako je i u Evropi. Mislimo da bi preko računa za struju, gde bi se to zvalo taksom za električno brojilo ili kako god, bio obezbeđen stabilan prihod za RTS i RTV – kaže Bujošević.