четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Tasovac: Tanjug nije važniji od zakona

Beograd – Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac poručio je juče u Otvorenom pismu medijskoj sceni da mediji mogu da pišu o svemu i svima, celoj Srbiji, da se izvinjavaju i kukaju, ali da ne smeju da zaborave da zakon moraju da poštuju i da će samo po tom zakonu, i u skladu s njim, moći da postoje i kupuju druge medije.

„Što bi rekao Aleksandar Rodić – gde prestaje strah, počinje istina. Apsolutno sam saglasan. I priznajem da sam, veoma dugo imao strah od medija, i od onoga na šta su sve spremni kada im saopštiš neke istine. Ali, svaki strah, pa i moj, mora negde da prestane. Moj, evo, na Tanjugu i Kuriru.

Prvi su, poslednjih dana, postali, preko noći, kičma srpskog novinarstva, temelj i okosnica nacionalnog identiteta i državnog suvereniteta, najsjajniji od svih sjajnih dragulja domaćeg žurnalizma, a drugi, opet preko noći, najveća žrtva cenzure, autocenzure i pritisaka na medije. Prve sam, kako vidim iz ostalih medija, lično ugasio, a druge sam, kao ministar informisanja u ovoj zemlji, izgleda izložio progonu i cenzuri, u toj meri, da su, na kraju, morali da napišu otvoreno pismo, čitavoj Srbiji. A sve je počelo time, što su i jedni i drugi saznali istinu. Tanjug – da niko neće da ga kupi. Kurir – da postoje izvesne, zakonske, prepreke da on kupi Politiku.

Da sve bude crnje, ova vlada se, pa ni ja, niti bilo ko drugi, uključujući tu i premijera, nije mešala ni u kupovinu Tanjuga, ni u nekupovinu Politike. Jedino se, u oba slučaja, pozivala na striktno poštovanje zakona. U slučaju Tanjuga, traženo je da se, u roku od 15 meseci, od onog dana kada je, u skladu sa usvojenom medijskom strategijom, izglasan set medijskih zakona, pripremi za privatizaciju, nađe kupca, ili prijavi za podelu besplatnih akcija zaposlenima. Pošto ništa od toga nisu uradili, gospoda iz Tanjuga su odlučili da se proglase za žrtve, i da svoju odgovornost prebace na vladu.

Pošto su dragulj i kičma, ko god neće da im pomogne, a pre svega vlada, pristaje, u startu, da bude proglašen za onoga ko lomi novinarske kičme i gasi medije. A to što takav dragulj niko na ovom svetu nije hteo da kupi, to što su neodgovorni prema sebi i zaposlenima, to što nisu sposobni da postoje bez državnih, to jest para poreskih obveznika – nema veze. Kao što nikakve veze nema to što svaki zakon treba da se odnosi na sve i da važi za sve. Za njih – nije potrebno. Proglasili su se previše važnim da bi bilo šta za njih važilo. Pa i zakon.

U tome im se, po sopstvenoj važnosti, pridružio i Kurir. Zato što, u ovoj niti u bilo kojoj drugoj zemlji, nije dovoljno da objaviše da si vlasnik Politike, da bi to i bio. Zakon propisuje niz pretpostavki koje najpre moraš da ispuniš, od onih koje predviđa sam ugovor, ako ga ima, do onih koje pretpostavljaju važeći propisi u svakoj zemlji, a mogu da budu vezani za poreze, bonitet, poreklo novca, monopolski položaj, ili bilo šta drugo što je zakonodavac predvideo“, navodi Tasovac.

– (Alo)