уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Brčko: Zahtevaju da izgrade džamiju u centru grada

BRČKO – Poslanici bošnjačkih partija u brčanskoj skupštini u četvrtak su napustili zasedanje uz obaveštenje da neće učestvovati u radu ovog tela sve dok se ne usvoji regulacioni plan u kojem će negde u centru grada biti obezbeđena lokacija za izgradnju džamije.

Komentarišući ovakav potez predsednik brčanskog parlamenta Đorđe Kojić rekao je da je još pre četiri meseca bošnjačkim predstavnicima u vlasti saopšteno da Srbi neće podržati izgradnju džamije.

– Bošnjaci su tražili da se džamija izgradi na parceli gde se sada nalazi pošta. Istina, tu je nekada bila džamija, ali su prema mojim podacima bivše vlasti za taj objekat isplatile novac Islamskoj verskoj zajednici. Uprkos svemu, očekujem da ćemo nastaviti konsultacije sa skupštinskom većinom, a onda i sa šefovima svih poslaničkih klubova, kako bismo nastavili sa radom – optimista je Kojić.

Pre izlaska iz sale, Enes Pašalić, ispred poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost, rekao je da su predstavnici Bošnjaka u vlasti zbog kontinuiranih opstrukcija u radu Vlade i Skupštine, odlučili da ne učestvuju u vlasti.

TENZIJAMA PRIKRIVAJU AFEREZa Sinišu Golića, poslanika opozicionog PDP, izlazak Bošnjaka je vrhunac konstantne krize vlasti, u kojoj se aktuelna skupštinska većina nalazi od samog formiranja. – Podizanjem nacionalnih tenzija vlast želi da sakrije sve ono što nije uspela da uradi u prethodne tri godine. Jakom nacionalnom retorikom pokušavaju da prikriju afere i ogromnu korupciju ove garniture na vlasti – naglasio je on.

– Naše inicijative nisu naišle na podršku koalicionih partnera, a stvar je kulminirala u vezi izgradnje džamije u centru grada, budući da smo prilikom našeg povratka u vladajuću koaliciju to dogovorili sa srpskim i hrvatskim učesnicima u vlasti. Došli smo u situaciju da se o inicijativi uopšte ne želi raspravljati – obrazložio je Pašalić razloge zbog kojih su Bošnjaci napustili Skupštinu.

Dr Milan Purić, poslanik Srpske demokratske stranke, je odlučno odbacio inicijativu o izgradnji džamije u centralnom delu grada, ističući da je takav stav odavno poznat Bošnjacima.

– Zbog stalnog pokretanja tog „dežurnog pitanja“ mi imamo „dežurni odgovor“. Protiv smo izgradnje džamije u centru, jer je to političko pitanje od trenutka njegovog pokretanja još pre 10 godina. Bošnjaci to pitanje žele da iskoriste kao njihov trijumfalizam u Brčkom, a njihov izlazak iz Skupštine može se tumačiti i kroz prizmu aktuelnih dešavanja izazvanih Radončićevim hapšenjem – naglasio je dr Purić. (Novosti)