четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

NETANIJAHU: Nuklearni Iran hiljadu puta opasniji od IS

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas je ponovo upozorio na potencijalnu opasnost od nuklearnog sporazuma s Iranom, tvrdeći da će ta zemlja, naoružana nuklearnim oružjem, biti 1.000 puta opasnija i razornija od terorističke organizacije Islamska država.

Na sastanku sa senatorom SAD Bilom Kasidijem, Netanijahu je ponovo rekao da će sporazum, na kome u ovom trenutku rade velike sile, biti “vrlo loša opcija”.

“Ne vidim razloga da se žuri ka sporazumu, pogotovo lošem sporazumu, koji utire put Irana ka bombi, ali takodje puni iranske trezore desetinama milijardi dolara da sprovodi svoju agresiju širom Bliskog istoka i oko izraelskih granica”, rekao je Netanijahu.

Opisujući zločine Islamske države kao “užasne”, Netanijahu je naglasio da svaka pretnja od Islamske države ne može čak ni da se poredi sa nuklearnim oružjem u rukama Islamske Republike Iran.

“Jednom kada Iran, nadmoćna teroristička država našeg vremena, razvije nuklearno oružje, biće 100 puta i 1.000 puta opasnija i razornija od IS”, rekao je izraelski lider dok delegacije rade na detaljima uoči roka 30. juna za sporazum o nuklearnom programu Teherana.

Preostalo je da se u tom sporazumu razreši još nekoliko pitanja kao što su nivo ublažavanja sankcija i kako će se utvrđivati da Iran nema nuklearno oružje, prenose svetske agencije. (isra-news)