субота, 27 априла, 2024
Istaknutovesti online

Beograđani se hvataju za glavu zbog novembarskih računa za struju

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Građani Beograda ostali su u šoku kada su im ovih dana stigli novembarski računi za struju, za koju je najavljeno da će poskupeti za 9,2 odsto. Pojedini u izjavama za Nova.rs navode da nisu mogli da poveruju brojkama koje su videli na papiru, jer su im računi značajno veći nego što su očekivali – nekima za za skoro 40 odsto, a nekima su duplirani.

Od 1. novembra u jeku grejne sezone, građane naše zemlje sačekalo je novo pokskupljenje struje, treće od početka godine. Ovog puta kilovat je poskupeo za 9,28 odsto.

I ne samo što nas je neprijatno iznenadilo to što su računi kasnili i počeli da stižu tek nakon izbora, već je i iznos koji ćemo morati da uplatimo daleko iznad očekivanog.

Redakciji „Nove“ javio se niz sugrađana koji su bili zatečeni visinom troškova za struju.

Račun za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Među njima je Jelena, ali i njene komšije. Ona za naš portal kaže da struju mesečno plaća oko 4.000 do maksimalno 5.000 dinara, ali da joj je sada stigao račun od čak 13.000 dinara.

„Ne provodim toliko vremena u stanu, u principu nekada kuvam, a mašinu uključujem samo uveče. Ne znam kako je ovo moguće“, pita se Jelena.

Strujomer Foto:Shutterstock

Prethodno je popričala i sa drugim stanarima u zgradi. Ona dodaje da ju je pozvao komšija čiji je račun bio u visini njenog.

„Nije mogao da veruje šta vidi. Proveravao je i brojilo. Nema šanse da je potrošio 900 kilovata u novembru“, kaže sagovornica Nova.rs.

U sličnoj situaciji našla se i Bojana C. sa Dorćola kojoj je račun veći za više od 40 odsto.

 

PROĆITAJTE JOŠ

 

„Nije ni čudo što račune za struju nisu dostavili pre izbora pošto su stvarno povećani. Nama je račun u oktobru bio oko 4.500 dinara, a sada je stigla cifra od 6.500 dinara. Poenta je da smo malo više struje potrošili, a račun je veći 2.000 dinara. To svakako nije 9,2 odsto“.

Veći račun stigao je i Dragani sa Voždovca. Ona za naš portal kaže da inače ne plaća mnogo struju, jer ima toplu vodu. Prošlog meseca platila je struju 1.700 dinara, a nedavno joj je stigao račun na 2.200 dinara, što je povećanje od skoro 30 odsto.

„Nisam trošila više struje nego prethodnog meseca“, kaže ona za Nova.rs.

Koliko troši prosečna porodica?

Foto: Shutterstock

Prosečno domaćinstvo koje troši 350 kilovat-časova električne energije mesečno. Ako uzmemo u obzir zvanično poskupljenje od 9,2 odsto, to znači da će ovog meseca  morati da izdvoji i do 5.150 dinara samo za struju.

Struja je samo u ovoj godini poskupela tri puta, što dovodi do računice da ćemo struju, nakon novembarskog poskupljenja, u proseku platiti 1.305 dinara više nego prošle godine po računu.

Za potrošače veći računi, za radnike jednokratna pomoć

.

Dok građani gledaju kako da sastave kraj sa krajem i izbore se sa visokim računima, radnici EPS-a će do kraja meseca dobiti jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara na novembarsku platu. Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je ova 2023. bila najbolja finansijska godina u poslvoanju preduzeća od 2000. godine i da je novčana pomoć radnicima Elektroprivrede vid zahvalnosti zaposlenima.

Podsećanja radi, Elektroprivreda Srbije je, inače, tokom prošle godine, pre tri poskupljenja struje, imala gubtike od čak 72,6 milijardi dinara, odnosno oko 620 miliona evra, kako se navodi u finansijskom izveštaju.

*****

Nišliji stižu računi za kuću koja nije njegova: U ovu zamršenu priču se uključio izvršitelj i čak dva suda

Nišliji stižu računi za kuću koja nije njegova: U ovu zamršenu priču se uključio izvršitelj i čak dva suda

Izvor: TV Nova/Probudi se