субота, 27 априла, 2024
vesti online

ANALIZA Amerikanci, Nemci i Britanci kroje novi Balkan

Amerika, Nemačka i Britanija, ključne zemlje evroatlantskog partnerstva, ovih dana sa novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka.

Ulazak u EU i NATO, pacifikovani Srbi i „zadovoljni Albanci“ u svim državama u kojima žive

Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumeva približavanje i, naposletku, ulazak u EU, sa razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom. Ali i forsiranje procesa sa kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, „pacifikacija srpskog nacionalizma“, ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i „zadovoljni Albanci“ u svim državama u kojima žive.
Upravo naš region je, kako primećuje Ivan Vejvoda iz „Maršalovog fonda“, ostao poslednji nedovršeni posao Zapada. Nas u julu očekuju, kao što je „Blic“ pisao, dva ključna događaja: poseta najmoćnije žene sveta Angele Merkel Beogradu 8. i 9. jula i obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici dva dana kasnije.

Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsednika Srpske Milorada Dodika i ne sprečava jačanje centralnih institucija BiH. Drugim rečima, potpuno slabljenje Republike Srpske. (Blic)