недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Jadrolinija ide u izgradnju broda od 50 milijuna eura

Jadrolinija ide u izgradnju broda od 50 milijuna eura

Foto: Goran Kovacic/PIXSELLFoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Koncept novog Jadrolinijinog broda za povezivanje vanjskih otoka s kopnom, čija je vrijednost procijenjena na čak 50 milijuna eura, dovršen je ovih dana, potvrđeno je iz Jadrolinije.

Izrađene su i prve 3D kompjutorske vizualizacije broda, suvremenog plovila koje će moći ploviti u zahtjevnim uvjetima otvorenog mora na Jadranu. Riječ je o brodu od 10 tisuća bruto tona, duljine 120 metara, približnih dimenzija sadašnjeg Marka Pola, s kapacitetom prijevoza do 220 vozila i tisuću i pol putnika, kojima će na raspolaganju biti dva velika salona s ugostiteljskim i ostalim pratećim sadržajima, piše Novi list.

Osnovna ideja je da novi brod bude u mogućnosti ploviti u težim uvjetima plovidbe na otvorenom moru odnosno povezivati odredišta gdje bi plovidba trajala pet do šest sati uz nekoliko ukrcaja i iskrcaja. Kad govorimo o vanjskim otocima, treba reći da u njih ne spadaju samo Lastovo i Vis, već i Korčula i Hvar. Ovim brodom Jadrolinija namjerava zamijeniti brod »Lastovo«, građen 1970. godine i kapaciteta prijevoza svega 60 vozila, kaže Alan Klanac, predsjednik uprave Jadrolinije.(poslovni.hr)