среда, 1 маја, 2024
vesti online

Amerika uz Crnogorce

PODGORICA – NATO je najbolji političko-bezbedonosni okvir za Crnu Goru – poručila je u utorak Margaret En Uehara, američka ambasadorka, dodajući da njena zemlja čini sve kako bi Crnoj Gori pomogla da postane članica te vojne alijanse.

– SAD očekuje da Crna Gora napreduje u oblasti vladavine prava i očekuje povećanje podrške javnosti za pristup u Alijansu. Oba procesa su vrlo važna. Crna Gora je svojim rezultatima doprinela očuvanju mira u svetu. Pristupanje Crne Gore Alijansi će doprineti bržem ekonomskom rastu i povećanju sigurnosti, kako bi priliv stranih investicija bio veći, kazala je Uehara, saopštila je ona na podgoričkoj konferenciji „Članstvo Crne Gore u

NATO. Naredni koraci“.

Sa njom se slaže i nemačka ambasadorka u Podgorici Gudrun Elizabet Štajnaker, dodajući da su Crnogorci na dobrom putu da dođu do tog cilja.

– NATO je najbolji političko-bezbedonosni okvir za Crnu Goru, jer je mala zemlja koja je prošla proces tranzicije – ocenila je Štajnaker.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić, poručio je da je doprinos SAD i Nemačke u procesu pristupanja

NATO nemerljiv za Crnu Goru, poručujući da će zvanična Podgorica na tom putu ispuniti sve svoje obaveze.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, objasnio je zbog čega još nema većinske podrške javnosti članstvu u taj savez navodeći najmanje tri razloga:

– Jedan je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, drugi je naš sused Srbija, koja teži vojnoj neutralnosti, a treći samo viđenje NATO. Građani treba da znaju da proces pristupanja doprinosi sigurnosti i bezbednosti i da je to političko-bezbednosna organizacija. Ulazak u NATO pomoći će da Crna Gora brže postane i deo EU – smatra Garčević.

PROTEST

Povodom 24. marta kada je izvedena NATO agresija na SRJ, političke stranke, ratni veterani, nestranačke organizacije i nevladina udruženja koja se protive ulasku Crne Gore u Severnoatlanski vojni savez, tog dana na Trgu Republike u Podgorici u 20 časova organizovaće veliki narodni skup.(Novosti)