среда, 27 марта, 2024
vesti online

KAPETAN DRAGAN

Dragan Vasiljković predat hrvatskim policajcima u Sidneju

Dragan Vasiljković predat hrvatskim policajcima u Sidneju Izvor: REUTERS/Ranko Cuković

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, na putu je iz Australije u Hrvatsku gde će biti izručen nakon deset godina sudskog postupka, objavila je australijska vlada.

On je u sredu ujutro predat hrvatskim policajcima na aerodromu u Sidneju a očekuje se da u četvrtak stigne u Zagreb odakle će biti prebačen u Županijski sud u Splitu, u kome se obavljaju pripreme za prihvat Vasiljkovića.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kaže da je pitanje da li će Vasiljković imati fer i pravično suđenje u Hrvatskoj.“Mislim da bi bilo bolje kada bi mu se sudilo na nekom drugom mestu“.

Kako je naveo, prema informacijama koje se „provlače“ kroz medije protiv Vasiljkovića ne postoji optužnica, već istraga koja se dugo vodi.

Selaković je istakao da je Dragan Vasiljković i državljanin Srbije i da će mu Srbija pružiti ukoliko bude potrebno svu pomoć u skladu sa zakonom.

Pogledajte prilog Jelene Zorić.

Izvor: N1

Izručenje ide po planu

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić potvrdio je da je Vasiljković na putu za Hrvatsku, ali nije želeo da govori o detaljima izručenja, niti kada se očekuje njegov dolazak.

„Naš posao je da on bude izručen i predat pravosudnim telima i od tog trenutka taj proces je završen“, rekao je Ostojić.

On je objasnio da je reč o komplikovanom postupku, ali da zasad sve ide po planu. „Uvek mogu da se dogode neke situacije u kojima osoba koja se izručuje može imati posebne zahteve“, rekao je hrvatski ministar i kao primer naveo da osoba koja se izručuje može da se pozove na zdravstvene poteškoće.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Inače, Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog „natezanja“ i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine. Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.