субота, 4 маја, 2024
vesti online

ŽESTOKI OBRAČUNI NA EVROPSKOM TLU Zaratili Azerbejdžan i Jermenija, ubijeno 30 vojnika i jedno dete

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su oružane snage Jermenije prekršile primirije duž linije kontakta 127 puta u poslednja 24 sata. Posle skoro 22 godine mira u Nagorno Karabahu su se ponovo sukobile jermenska i azerbejdžanska vojska.

U saopštenju se dodaje da je jermenska vojska upotrebila minobacače i tešku artiljeriju.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo da je poginulo 12 njihovih vojnika, kao i da je oboren helikopter Mi-24 i uništen jedan tenk azerbejdžanske vojske, preneo je Tas.

Predsednik Jermenije Serž Sargsjan rekao na sastanku nacionalnog Savjeta bezbednosti da je u sukobima sa Azerbejdžanom poginulo 18 jermenskih vojnika, dok je 35 ranjeno, ne precirizajući da li su to pripadnici redovne vojske Jermenije ili Nagorno-Karabaha koje podržava vlast u Jerevanu..

On je dodao da je ovo najveći sukob u regionu od proglašenja primirja 1994. godine, dodajući da su sukobe inicirali vojnici Azerbejdžana.

– Zahvaljujući brzoj akciji jermenskih snaga uspeli smo ne samo da situaciju stavimo pod kontrolu, već i da nanesemo velike gubitke neprijatelju – rekao je predsednik Jermenije. (Blic)