уторак, 25 јуна, 2024
vesti online

ŽESTOK ODGOVOR Rusija krstarećim raketama gađala CENTAR Islamske države

Američki zvaničnici izjavili su da je Rusija danas krstarećim raketama i bombama napala grad Raku u Siriji, koji je Islamska država proglasila za svoju prestonicu.

Lansiranje ruskih raketa na položaje islamista

Jedan zvaničnik je rekao da su Rusi pre napada o akciji izvestili operativni centar međunarodne koalicije koju predvode SAD. Taj centar se nalazi u vazduhoplovnoj bazi u Kataru.

 

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je takvo obaveštavanje u skladu s protokolom koji su dogovorili američki i ruski zvaničnici u oktobru.

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je ruska vojska razradila novi plan vazdušne operacije protiv terorističke organizacije „Islamska država“ u Siriji, koji podrazumijeva napade sa teritorije Rusije avionima dalekog dometa.

 

Šojgu je precizirao da je ruska avijacija izvršila masovni vazdušni napad po pozicijama terorista u Siriji, uništivši 140 objekata.

 

Prema njegovim riječima, ruska avijacija je za gađanje terorističkih ciljeva počela da koristi i strateške bombardere Tu-160, Tu-95MS i Tu-22, prenosi „Sputnjik“.

 

Uporedo sa vazdušnim napadima ruske avijacije, sirijska vojska uspela je da oslobodi od terorista 40 naseljenih mesta i nastavlja sa kopnenim napadima u blizini grada Palmire.

 

Putin: Tragaćemo za teroristima, gde god se sakrili  (Blic)