субота, 18 маја, 2024
vesti online

Žele da oslobode svetu zemlju – Peć i Dečane!

Crnogorci najavljuju pravi rat za teritoriju sa Kosovom i spremni su životom da plate 12 hiljada hektara koje sada teritorijalno pripadaju Srbiji tačnije Kosovu i Metohiji, a koji su u nekadašnjoj istoriji vekovima bili pod vlašću Podgorice!

Crna Gora - Albanija (Foto: cdm.me)

Pravi rat vode Podgorica i Priština po pitanju teritorijalnog razgraničenja, a najspornije je 12 hiljada hektara zemlje u okolini Peći, Istoka i Dečana, za koje Crnogorci tvrde da su oni “vekovno njihovi”.

Sve češće se u Crnoj Gori, kako prenose albanski i crnogorski mediji mogu čuti i pozivi na pravi oružani sukob za oslobađanje ove zemlje, te se tako mogu često sresti najava rata ukoliko institucije Kosova dobiju tehničku liniju granice između Kosova i Crne Gore.

Crnogorci su zgroženi kako kažu otimanjem svoje teritorije i spremni su da daju život za ovo parče zemlje.

U diskusiji “demarkacija Kosovo – Crna Gora: izazovi, komunikacije i transparentnosti”, koji je organizovao Centar za razvoj promociju Fondacije “Fridrih Ebert” i Evropska panela “Juridica”, stanovnici su tražili promenu članova Državne komisije za obeležavanje i održavanje granice, koji je, prema rečima organizatora, nije odgovorila na poziv da učestvuju u ovoj diskusiji.

“Ako stranke imaju pozicije kompatibilne i ako ne vide uspešan završetak podešavanja linije razgraničenja, predlažemo da ovo pitanje bude prebačeno na Međunarodnu arbitražu. To ne bi bilo ništa novo”, navodi se u zaključku sastanka.

(Pravda)