понедељак, 4 марта, 2024
vesti online

ZBOG IZBEGLIČKE KRIZE: Ekstremisti cvetaju…

BERLIN – Činjenica da je od početka godine oko pola miliona ljudi sa Bliskog istoka, zapadnog Balkana i iz severne Afrike došlo u Nemačku tražeći azil odavno predstavlja glavnu političku temu u zemlji, pri čemu situaciju nastoje da iskoriste ekstremisti. Talas izbeglica je tako osokolio pripadnike pokreta Pegida (Evropske patriote protiv islamizacije Zapada) da opet izazivaju nerede na protestima, dok nasuprot tome radikalni islamisti nastoje da među izbeglicama muslimanske vere „love” svoje nove pristalice.

Merkelova na Samitu u Beču (Foto: JuTjub)

Minulog ponedeljka u Lajpcigu, lokalna ispostava Pegide, takozvana Legida, organizovala je demonstracije koje su prerasle u nasilje. U ovom gradu na istoku Nemačke, protivnici ovog ksenofobnog pokreta su organizovali kontramiting u želji da im blokiraju put i spreče demonstracije kojima se širi mržnja prema muslimanima i izbeglicama. Do nasilja je došlo kada su desetine huligana iz redova Legide probili policijski kordon, a policija je na kraju upotrebila vodene topove protiv obe grupe demonstranata.

Ovaj događaj vratio je Pegidu na naslovne strane nemačke štampe, koja je minulih meseci, čini se, nastojala da ne piše previše o ovom pokretu koji je pre nešto manje od godinu dana krenuo da ponedeljkom organizuje proteste u Drezdenu i drugim uglavnom istočnonemačkim gradovima, šireći strah od izbeglica i islama u Evropi. Ovi protesti i vesti o napadima na izbegličke centre u gradićima oko Drezdena, poput Frajtala, Majsena i Hajdenaua, u javnosti su doveli do utiska kako su ova mesta u potpunosti ksenofobična. To je, međutim, inspirisalo mnoge u ovim gradićima da organizuju proteste, koncerte i humanitarne večeri za pomoć izbeglicama, nastojeći da dokažu su pripadnici Pegide ubedljiva manjina.

Osim Pegide, sve je glasnija i ultradesničarska Nacionaldemokratska partija (NPD), koja organizuje mitinge na kojima njeni članovi nose parole „Nemačka Nemcima. Izbacite napolje azilantske prevarante!”

S druge strane, izbegličku krizu nastoje da iskoriste i radikalni islamisti pa tako predsednik nemačke Savezne službe za zaštitu ustava (BfV) Hans Georg Masen upozorava da salafisti pokušavaju da regrutuju muslimane sunite među izbeglicama u Nemačkoj.

„Pratimo ponašanje salafista kao filantropa i humanitaraca koji namerno žele kontakt sa izbeglicama i zatim ih pozivaju u određene džamije da bi ih regrutovali za svoju stvar”, rekao je prvi čovek unutrašnje bezbednosne službe za diseldorfski dnevni list „Rajniše post”.

Ipak, on uverava da nema razloga za strah da bi teroristička organizacija Islamska država (IS) mogla da pokuša da pošalje svoje terorističke odrede prerušene kao izbeglice u Nemačku. Prema njegovim rečima, BfV i nemačka Savezna spoljnoobaveštajna služba (BND) pratile su mnoštvo tragova i dosad nisu pronašle bilo kakve znakove da se tako nešto događa.

„Putevi kojima se izbeglice kreću isuviše su opasni za teroriste, jer bi tako rizikovali smrt ili mogućnost da budu otkriveni”, naveo je Masen.

Ipak, krajnja desnica nastoji da iskoristi situaciju i da raspiri strah među Nemcima, pa se tako društvenim mrežama brzinom munje proširila fotografija na kojoj se vidi navodna grupa izbeglica sa zastavom Islamske države kako napada kordon nemačke policije. Najednom je to postao krunski dokaz desničarima u argumentovanju da vlast greši i da su islamski ekstremisti među izbeglicama već došli u Nemačku.

Ovo širenje panike je, čini se, bilo produktivnije od objašnjenja stručnjaka da se, pre svega, konkretna fotografija u medijima pojavila još pre tri godine i da je snimljena u toku protesta ultradesničara u Bonu, kada je muslimanska zajednica, koja nema veze sa izbeglicama, organizovala kontramiting. Osim toga, zastava koja se vidi na fotografiji nije nužno vezana uz terorističku organizaciju Islamska država, već poznavaoci islama ističu da su organizatori kontramitinga preuzeli simbole koje su druge grupe već ranije koristile – Šehadet (rečenica koja se izgovara prilikom pristupanja islamu) i prorokov pečat, što su česti simboli u islamu.

Talas izbeglica je, bez sumnje, uticao na političku scenu u Nemačkoj pa tako, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) beleži rast popularnosti i dosegla je 5,5 odsto, dok demohrišćanski blok kancelarke Angele Merkel beleži pad za 1,5 odsto, ali i dalje uživaju podršku 40 odsto građana.

„Izbeglička kriza obara rejting konzervativaca i jača AfD koji su prešli (izborni) prag od pet odsto”, rekao je za dnevnik „Bild” Herman Binker, šef INSA, koja je uradila ovo istraživanje javnog mnjenja.

U tom kontekstu analitičari i sagledavaju odluku Merkeline vlade da prošle nedelje uvedi pogranične kontrole kako bi obuzdala nalet izbeglica. Osim toga, juče je iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera „procurio” dokument koji dokazuje da vlada priprema i promenu zakona o azilu, kojim bi trebalo da se smanje beneficije koje dobijaju tražioci azila i da se učvrsti poštovanje Dablinske regulative koja omogućava deportaciju tražilaca azila u onu zemlju EU u koju su prvo ušli. (Pravda)