Zašto "Srbija protiv nasilja" sutra nije na Gazeli? 1Foto: Iva Hadnađ

Protest Srbija protiv nasilja održaće se u subotu, 26. avgusta, po 17. put, okupljanjem ispred Narodne skupštine, u 19 časova. Čak pet sati ranije, odnosno u 14 časova, istog dana, organizacije okupljene oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i drugih pokreta i organizacija blokiraće most Gazelu i auto-put kod Sava centra.

Na pitanje zbog čega se organizuju dva protesta u istom danu bez zajedničke koordinacije, imajući u vidu bliskost iviše puta javno pokazanu saradnju opozicije koja se predstavlja kao tehnički organizator protesta Srbija protiv nasilja sa pomenutim ekološkim organizacijama, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno kaže za Danas da se na sastancima organizacije protesta Srbija protiv nasilja „nije se specifično pričalo o litijumu“.

Zašto "Srbija protiv nasilja" sutra nije na Gazeli? 2
foto: N1, Printskrin

– Protest koji traje već četiri meseca i ima svoju formu, ne može biti lako izmenjen, o čemu govore iskustva prethodnih serija protesta. Svako iz opozicije ko želi da podrži SEOS može da se pojavi u nekom trenutku tokom dana na Gazeli i ja sam sigurna da će nas biti dosta. Pozivam i sve građane da dođu. Ova borba je zajednička – kaže naša sagovornica.

 

Ja ću sutra biti na Gazeli sa SEOS-om, dodaje, budući da je, kako kaže, od samog početka borbe protiv Rio Tinta bila zajedno sa ovom grupom ekoloških organizacija na protestima, ili učestvovala u njihovom planiranju i sprovođenju.

– Stranka Zajedno apsolutno podržava zahteve o zabrani kopanja litijuma i bora i naravno da podržava protest u organizaciji SEOS-a – zaključuje Biljana Stojković.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke kaže za Danas da će takođe sutra biti na protestu SEOS i da će učestvovati u blokadi Gazele.

Zašto "Srbija protiv nasilja" sutra nije na Gazeli? 3
Foto FoNet Milica Vučković

– Doći ću. Objavio sam njihov poziv na svom profilu na društvenim mrežama – rekao je Lutovac.

I Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da podržava SEOS.

– Podržavamo zahteve SEOSA i najavljenu blokadu – istakao je Aleksić.

Zašto "Srbija protiv nasilja" sutra nije na Gazeli? 4
Foto FoNet Milica Vučković

Međutim, za razliku od prošlog puta kada je SEOS blokrao auto-put i kada su se blokadi pridružili i građani u protestu Srbija protiv nasilja ovog puta opozicija najavljujući svoj protest na konferenciji za novinare nije pomenula blokadu Gazele.

– Mi smo njih pozvali. A sa nekima smo se lično videli i rekli su da će doći. Ali videćemo ko će doći, jer se svi slažu da je zakon problematičan. Ali dok ne dođe subota nećemo znati ko će doći i podržati nas – rekao je za Danas Zlatko Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“.

 

Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta kaže za Danas da ta stranka podržava opravdano nezadovoljstvo i bunt građana koji se sa razlogom bune protiv iskopavanja litijuma i uništavanja njihove životne sredine, izvora vode koji su nam preko potrebni, poljoprivrednih imanja, kuća i domaćinstava.

– Naši predstavnici će biti na sutrašnjem protestu. Mi smo od ulaska u Narodnu skupštinu zahtevali da se sazna ko je ukrao Narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litijuma i bora na teritoriji Srbije koju je potpisalo preko trideset hiljada građana. Zahtevali smo da se poštuje Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i da se narodni poslanici izjasne o apelu građana da se spreči uništavanje naše životne sredine – kaže Kozma.

Zašto "Srbija protiv nasilja" sutra nije na Gazeli? 5
Foto: Jakov Simovic JK Media

S obzirom da su Vladimir Orlić i generalni sekretar Narodne skupštine pokušali da pobegnu od sopstvene odgovornosti, napominje, „mi smo protiv njih podneli i krivične tužbe“.

– Takođe, podržali smo i inicijativu SEOS-a da se Ustavni sud izjasni o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi smo zaustavili da se ovim Zakonom na mala vrata proguraju mehanizmi da se iskopavanje litijuma proglasi za projekat od nacionalnog značaja pa da su građani primorani da protiv svoje volje prodaju sopstvenu zemlju i imanja – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.