петак, 3 маја, 2024
vesti online

Žan-Mari Le Pen

Porodična drama desničara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Je ne te pardonnerais jamais: Le Penovi u srcu porodične tame

Je ne te pardonnerais jamais: Le Penovi u srcu porodične tame

Photo: Reuters/Robert Pratta

Žan-Mari Le Pen, osnivač francuskog ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta koji je iz stranke najuren u avgustu, sudu u Nanteru podneo je tužbu kojom traži povratak u članstvo partije koju je nasledila njegova ćerka Marin le Pen, ali i dva miliona evra odštete od svoje bivše mezimice, zbog “narušene časti i morala”, upitnih tvrdnji za jednog fašistu, ali kategorija čiji se nedostatak ne može dokazati u postupku

Portrait de famille: Le Pen (la droite) et son chien (à droite)

Photo: Stock

Porodični spor Le Penovih traje od 2011. kada je Marine le Pen preuzela rukovođenje Nacionalnim frontom (NF) i pokušala da uljudi očevo fašističko čedo, između ostalog, udaljavajući i njega samog iz oblasti uticaja i odlučivanja, prvo na mesto “počasnog” predsednika, a potom na funkciju političkog beskućnika.

Priliku je iskoristila kada je Žan-Mari Le Pen (87) ponovio antisemitski hit iz 1987. godine, odurnu fašističku gadost o tome da su “gasne komore samo jedan detalj iz Drugog svetskog rata”, što je čak i za desničarsku ćerku bio povod da 20. avgusta izbaci pomahnitalog oca iz NF i usput odstrani njegove stranačke vršnjake i simpatizere, qui sait, možda i aktere Holokausta.

Ćerka me je izdala i tretirala na skandalozan način! Kada bi takva moralna načela trebalo da predsedavaju francuskoj državi, to bi bilo skandalozno. Stid me je što predsednica Nacionalnog fronta nosi moje prezime i želim da ga izgubi što pre”, televizično je crveneo od besa le Pen, dok je “Europe1” prenosila porodični reality u kome je oronuli desničar pokazao neutoljivu želju za vlašću (na čelu NF od 1972. do 2011), spreman da se odrekne i soptvene, a kamoli tuđe krvi.

Ipak, iako je sukoba između oca i ćerke bilo i ranije, oni su se uvek odvijali u okviru političkog domena, u sferi homofobnih ubeđenja ili rasističkih stavova, nikad u finansijskoj oblasti, visokim novčanim iznosima iz niske lične pobude. Otuda i pitanje, kakva je to osoba koja u 87-oj godini potražuje dva miliona evra, a dobro zna da ih ne može poneti tamo gde se na put sprema?

Da, Francuska, sa rastućom desnicom: Marine le Pen, pred bitkama i u bitkama

Photo: Reuters/Benoit Tessier

Odgovor se svakako nalazi u njegovim besramnim izjavama, u rečima koje umanjuju fašističku nakaznost, poganostim koje diskriminišu sve što je različito, vulgarnostima koje promovišu i podstiču nacionalističko nasilje, postupcima koji govore o narcisoidnom egoisti, spremnom da otima tuđu budućnost radi nepovratne prošlosti, pod karakterističnim desničarskim geslom “na starima svet o(p)staje”.

Samo iz takve desničarske skučenosti uma je i mogla da potekne rečenica: “Romi su kao ptice, u njihovoj prirodi je da lete/kradu”, koju je le Pen izgovorio pred nekim oduševljenim studentima, poigravajući se tranzitivnošću glagola “voler” koji u francuskom jeziku ima dvostruko značenje, “leteti”, ali i “ukrasti”.

Que la bête meure: Le Pen, dans l’obscurité il demeure

Photo: AFP/Guillaume Souvant

Samo u patološki ruiniranom fašističkom umu mogla se začeti ideja izrečena na javnom skupu u multinacionalnom i višekonfesionalnom Marseju: “Rizici pojačane imigracije u Francusku, ali i globalne demografske eksplozije su fenomeni koje bi boginja ‘Ebola” rešila za tri meseca.

Samo u kvazipatriotskoj, a petenovski izdajničkoj naravi mogla je nastati naknadna nacistička pamet: “Nemačka okupacija Francuske za vreme Drugog svetskog rata nije bila posebno nehumana”, kojom se raskopavaju grobovi  preko 200 hiljada vojnih i 350 hiljada civilnih žrtava fašizma.

Samo u homofobičnoj glavi bez skrupula mogla je niknuti umobolna misao: “Homoseksualnost je biološki i društveni poremećaj”.

Da će se Francuska još dugo baviti familijom le Pen, ali i familija le Pen Francuskom, pokazuje sve jača pozicija Narodnog fronta, stranke koja je u vreme krize u Evrozoni pobedila na francuskim izborima za Evropski parlament, ali i politička promocija Marion Marešal le Pen (što se lepo rimuje sa Marešal Peten), unuke Žan-Mari le Pena koja je 2012. u dobi od 22 godine, postala najmlađa poslanica u parlamentu u modernoj političkoj istoriji Francuske.

Srećna sam što sam postala portparolka francuske omladine koja će sutra predvoditi novu nadu u obliku Nacionalnog fronta. Već nam se pridružilo 6,4 miliona francuskih glasača na predsedničkim izborima, a to je samo početak“, nagovestila je još tada Marion le Pen, da Francuskoj tek predstoje neizvesnosti.

Francuskoj će sunce da sine: Marion Maréchal le Pen, glas ekstremne omladine

Photo: AFP/Eric Feferberg

Na koncu, a u kontekstu porodičnog crnog trilera naslonjenog na Šabrolovo remek-delo “Neka zver krepa”, ne treba zanemariti ni naizgled banalnu vest s početka ove godine, kada je Žan-Mari le Pen povređen u požaru koji je izbio u njegovom stanu u blizini Pariza.

Odbrana od svega drugačijeg: Trois couleurs – Noir