недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Za veće prisustvo SAD

Beograd – Podržavam mnogo snažnije prisustvo SAD u Evropi, uključujući Zapadni Balkan, izjavio je bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Polt za portal „Američki izbori 2016“, upitan da li očekuje promenu američke politike prema Balkanu, posle predsedničkih izbora.

Naša „Inicijativa podrške Evropi“ (European Reassurance Initiative), trebalo bi da se proširi i na Balkan u narednoj administraciji, smatra Polt. On je istakao da su SAD tokom njegovog mandata kao ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori, davale jasnu podršku procesima razvoja i bolje budućnosti čitavog regiona.

Naši evropski saveznici su potpuno preuzeli odgovornost za Balkan u prethodnom periodu. Ipak, budućnost Balkana je i dalje nerazjašnjena i nejasna, ocenio je Polt. On smatra da je na SAD i evropskim partnerima da pomognu nastavak procesa evroatlantskih integracija.

Naravno, naša briga za budućnost regiona i njegov boljitak ne može biti veća od naroda i vlada balkanskih zemalja, to je pre svega vaša odgovornost, zaključio je Polt. Upitan o migrantskoj krizi, Polt je ocenio da su glavni razlozi migrantskih tokova u svetu politički nemiri, fizičke pretnje i potpuni gubitak nade u bolju budućnost.

Očekujem da će uspešan kandidat na predsedničkim izborima podržati „saosećajnu“ izbegličku politiku Vlade SAD, dok istovremeno brine o bezbednosnim interesima američkih građana, naveo je Polt.

Upitan koji će biti glavni izazovi nove administracije u oblasti spoljne politike, Polt je odgovorio da će biti potrebno ponovno uspostaviti aktivno prisustvo SAD u svetskim pitanjima od Evrope, preko Bliskog istoka, do zapadne hemisfere do Afrike i Azije.

– (Danas)