петак, 3 маја, 2024
vesti online

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić i CIRSD organizuju konferenciju o zelenoj ekonomiji

Blic | 18. 11. 2014.

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN) zajednički organizuju međunarodnu konferenciju “Klimatske promene i zelena ekonomija”, koja će se ove nedelje održati u Beogradu.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić

Konferenciju će otvoriti predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i profesor Kolumbija Univerziteta i direktor SDSN-a Džefri Saks, a zatim će uslediti ministarski i biznis paneli koji će na jednom mestu okupiti diplomate, međunarodne zvaničnike, kao  i istaknute pojedince iz svetske poslovne i akademske zajednice.
Na ministarskom panelu učesće su potvrdili ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, ministar životne sredine Albanije Lefter Koka, ministar održivog razvoja Crne Gore Branimir Gvozdenović, kao i predstavnici međunarodnih

organizacija.

 

 

„Ovom konferencijom u Srbiju se na velika vrata uvodi jedan za nas dosta inovativan koncept o kome se do sada nije znalo puno, a to je zelena ekonomija. Kada govorimo o zelenoj ekonomiji, ne radi se samo, kao što se uobičajeno veruje, o brizi za životnu sredinu. Životna sredina je samo jedan od fokusa zelene ekonomije. Pored ovoga, koncept zelene ekonomije se bazira na održivosti, fer odnosu i društvenoj odgovornosti. Profit je svakako važan, ali uz ove preduslove. Ukoliko Srbija shvati na koji način može da prihvati i ojača investitore koji su „predstavnici“ zelene ekonomije, a u Srbiji ih već ima određen broj, postoji realan potencijal da ovo bude naša odskočna daska iz prolongirane ekonomske krize“, izjavila je za „Blic“ direktorka Kontinetal Vinda Ane Brnabić, koja će biti jedan od učesnika Konferencije.

 

Drugi panel pod nazivom “Zelena tržišta i investicije” okupiće poslovne lidere iz raznih delova sveta, a razgovaraće se o mogućnostima za uspostavljanje javno-privatnih partnerstava u oblasti zelene ekonomije.Svoja iskustva i preporuke u vezi sa promocijom zelene ekonomije i novim investicijama u ovoj oblasti razmaztraće predstavnici najvećih regionalnih, aliiI uglednih svetskih kompanija koje u svojoj proizvodnji podržavaju ovaj koncept.

 

Na konfernciji govori i Miodrag Kostić

“Atraktivnost proizvodnje energije iz obnovljivih izvora pojačava činjenica da su oni, u smislu okruženja, veoma prihvatljivi, čime se uspostavlja kompatibilnost sa regulativom EU. Ukoliko želimo da postanemo deo EU, moramo se okrenuti diversifikaciji izvora energije. Povećanjem proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore jača se i ekonomska stabilnost i nezavisnost zemlje i zato država u narednom periodu treba da usmeri napore ka ovom sektoru. U tome će imati podršku kompanija koje su zainteresovane da ulažu jer bi se potencijal Srbije u ovom polju razvijao, a novi biznis model doneo bi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Kompanija MK Group takođe radi na povećanju ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju kroz proizvodnju električne energije u vetrogeneratorima, a nedavno smo i na Kopaniku počeli da se okrećemo uštedi energije i ekološki održivim projektima”, istakao je Miodrag Kostić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privredni.

 

Konferencija “Klimatske promene i zelena ekonomija” održava se u svetlu aktuelnih napora međunarodne zajednice na definisanju razvojne agende Ujedinjenih nacija za period posle 2015. godine, kao i završnih pregovora o klimatskim promenama, koji će biti finalizirani na samitu šefova država i vlada u Parizu, decembra 2015. godine.
Sve dodatne informacije o temama i učesnicima možete pročitati na http://www.cirsd.org