субота, 4 маја, 2024
vesti online

Vojvodina traži nazad vile u Lovranu i Bledu

Za objekat na Bledskom jezeru koje sada koristi Ministarstvo odbrane Slovenije upućena je opomena pred pokretanje sudskog postupka, vilu na Opatijskoj rivijeri kupio ruski bankar, a odmaralište u Crikvenici pretvoreno u elitni dom za stare
Autor: Snežana Kovačevićčetvrtak, 21.07.2016. u 22:00

Цриквеница: одмаралиште „Војводина“ претворен у дом за старе (Фото салвиа.хр)

Novi Sad – Luksuzna vojvođanska vila „Stanković“ u Čortanovcima – reprezentativni objekat AP Vojvodine i zamak koji je ponekad umeo da posluži i za male noćne sastanke političara, leti se pretvara u pozornicu Šekspir festivala, ali jedan šekspirovski zaplet, nekoliko stotina kilometara odatle, godinama traje oko starih pokrajinskih vila u Hrvatskoj i Sloveniji.

U tim republikama nekadašnje zajedničke države SFR Jugoslavije, Vojvodina je do 1991. koristila dve vile, u Lovranu na ekskluzivoj Opatijskoj rivijeri i na Bledu, a koje dugo pokušava da u svoj posed vrati, ili za njih dobije odštetu.

Na tom spisku su i odmaralište u Crikvenici na hrvatskoj obali Jadrana, kao i trosoban stan u slovenačkom mestu Radovljica.

„Borićemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Svaka imovina koju su stvorile generacije pre nas treba da sačuvamo, nemamo pravo da se odričemo“, kaže za „Politiku“ vojvođanski poslanik Jovan Lazarov iz vladajuće Srpske napredne stranke, koji je i predsednik skupštinskog odbora za budžet i finansije.

Pokrajina se poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije između pet država sukcesora bivše SFRJ koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnoj svojini (2011) i pravobranilaštvu (2014) koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobranilaštvu da preduzima radnje za zaštitu imovine APV u inostranstvu.   (Politika)