недеља, 28 априла, 2024
vesti online

VODOSKOK NA SLAVIJI SLIKA NAŠE VLASTI! SRAMOTA: Milioni za fontanu a pijemo zagađenu vodu!

Na muzičku atrakciju spiskano više od 200 miliona dinara, dok u isto vreme više od milion građana svakodnevno pije vodu punu kancerogenih materija
I dok gradske vlasti uređuju Slaviju i grade muzičku fontanu, na koju je bačeno neverovatnih 1, 8 miliona evra, u isto vreme više od milion građana Srbije truje se svakodnevno pijući vodu punu kancerogenih materija.
Profesor iz Departmana za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Božo Dalmacija objašnjava za Kurir da više od milion građana Srbije pije neispravnu vodu.
Nije dobra ni za kupanje
– Imamo pojavu arsena, gvožđa, mangana, nitrata, a u vodi u Vojvodini ima svih mogućih zagađujućih materija – amonijaka, borata, ali i kancerogenih materija kao što je arsen, koji izaziva rak prostate, pluća, a najčešće rak kože. Ta voda nije dobra ni za kupanje ni za stoku, situacija je odavno alarmantna – objašnjava profesor Dalmacija.
On ističe da je problem neispravne vode neulaganje u vodovodne sisteme i geološki sastav zemljišta u kom se ta voda nalazi.

– Izgradnja fabrike vode je najbolje rešenje, za celu Srbiju bi trebalo uložiti tri milijarde evra – zaključuje profesor.
Liga socijaldemokrata Vojvodine navodi da pojedine sredine već decenijama pokušavaju da reše pitanje vodosnabdevanja.
Kvar nakon tri dana
– Najava ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović da će uskoro biti realizovan projekat vodosnabdevanja u Vrbasu, Kikindi, Knjaževcu i Paraćinu morao je biti prioritet u odnosu na skupu fontanu. Tragično je da muzička fontana može imati prednost u odnosu na zdravu pijaću vodu! Posebno je problematična cena radova na raspevanoj fontani. U siromašnoj Srbiji odvaja se preko 200 miliona dinara za ulepšavanje već uređenog glavnog grada – navodi se u saopštenju LSV.
Podsetimo, „novi simbol Beograda“, kako ga nazivaju čelnici gradske vlasti, pokvario se samo tri dana nakon puštanja u rad, počeo je da rasipa vodu i ugrožava vozače, što je Kurir prvi objavio. Nakon našeg pisanja, zaduženi za održavanje ove „atrakcije“ nakratko su isključili vodu. Još jedna banalnost u vezi sa ovom skupocenošću je da radnici JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ moraju da idu na specijalnu obuku kako bi mogli da upravljaju fontanom.
Koliko su stvari u Srbiji ponekad bizarne, najbolje govore dve vesti na dan generalne probe otvaranja nove muzičke fontane. Dok je jedna bila da se puni bazen na Slaviji zbog probe, tik uz nju našla se vest da je nekoliko beogradskih naselja ostalo bez vode. (Kurir)