субота, 27 априла, 2024
vesti online

Вођа терориста имам, главни циљ рушење катедрале у Барселони

BРИСЕЛ – Имам, хоџа џамије у месту Рипол, Абделбаки Ес Сати, убијен у обрачуну с полицијом, био је „идеолог” и вођа исламских терориста који су починили крваве атентате у Барселони и Камбрилсу, а главни циљ низа планираних нових, а срећом осујећених атентата експлозивом и боцама с гасом је била чувена катедрала Саграда фамилиа у Барселони.

То је требало да буде знамење удара фанатика тзв. Исламске државе, с којима је био у дослуху имам Ес Сати, на хришћанство и европску цивилизацију и остваривање сулуде замисли о враћању после пет векова муслиманске државе Ел Андалус у Шпанију као дела ширег плана о изазивању верског рата између муслимана и „неверника” широм Европе.

Шпански истражни органи и аналитичари који су дошли до оваквих сазнања подвлаче да је група терориста тајно шест месеци припремала више ужасних напада на људе и места по Каталонији.

На подручју Барселоне наиме живи око 500 хиљада досељеника из муслиманских земаља углавном са севера Африке, међу којима је уврежено упориште јаке исламске салафистичке струје која заговара увођење исламског закона шеријета и насилно рушење сваког другачијег друштвеног уређења.

Неки листови тврде да иза ћелије убица 15 туриста и шетача на барселонском шеталишту Ла Рамбла ипак стоји шира мрежа у околним европским земљама и указују да је Ес Сати боравио у муслиманским предграђима Брисела и у Француској.

У Европској комисији и земљама Европске уније су атентати исламских терориста у Шпанији, а одмах потом и у Финској и данас и у Марсеју, у Француској, изазвали најдубље гнушање, али неке заједничке мере и акције ЕУ засад није било.

Ипак европски комесар за унутрашње послове и имиграцију Димитрис Аврамопулос је с видним узбуђењем изјавио да се у ЕУ „мора престати с националним егоизмима, јер ће битка против тероризма трајати годинама и владе ЕУ морају почети да истински сарађују у размени информација ако желимо да зајамчимо безбедност наших грађана”.

„Не може се ћутати пред чињеницом да ускогрудости земаља чланица ЕУ не попуштају, а као што то понављамо после сваког напада, већа сарадња међу престоницама се намеће ако желимо да повратимо безбедност”, упозорио је Аврамопулос.

Европски комесар додаје да „једино делотворна размена информација између влада ЕУ може бити кључни чинилац у битки против тероризма” и наглашава је нужно створити „Безбедносну унију”.

Хоџа Ес Сати, који је одлежао три године у затвору због шверца хашиша, а био је ухапшен и под сумњом да је био повезан с атентатима исламских терориста 2003-е и 2004-е у Шпанији, у џамији у Риполу, градићу стотинак километара северно од Барселоне, успео је да окупи и испере мозгове групи младића из досељеничких муслиманских средина.

Он их је у великој тајности организовао у ћелију убица чија су се планирана злодела изјаловила кад је очигледно због невештог руковања експлодирало складиште 120 боца бутана и веома разорног есплозива ТАПТ, који су терористи Исламске државе и Ал-каида назвали „Сотонина мајка”.

Шеф каталонске полиције Ђозеп Љуис Траперо је изјавио да су „мозак убилачких атентата” и његови помагачи пре свега хтели да побију што више људи и сруше „европска” и хришћанска знамења.

Медији и аналитичари у Шпанији постављају питање како је могуће било да имам екстремиста успе да испере мозак и задоји десетак момака из Рипола таквих убилачким замислима и спремношћу да у име вере побију невине људе и руше и разарају.

И на видело износе погубна сазнања да је из Шпаније међу муџахедине у Сирију и Ирак отишло 160 муслимана, а од јуна 2013-е до половине прошле године због исламског екстремизма ухапшених лица су 45 одсто њих били шпански држављани, а 41 одсто Мароканци.

Наведено је и сазнање америчког писца Џона Апдајка који је у роману „Терориста” настојао да расветли шта је то нагнало хиљаде муслиманских младића да постану безочне убице и желе да умру.

Апдајк наводи да његова личност у роману Ахмед једноставно објашњава да му је „учитељ у џамији рекао да су сви неверници наши непријатељи” и да је „Пророк упозорио да ће доћи дан кад ће сви који не верују бити уништени”.

И „после живота који га је стално држао гурнутог у страни, он је сад на тачки кад може превазићи осетљиву границу која га одводи до положаја у којем је он средиште, каже Апдајк, уз опаску да „га то брани од сваког другачијег аргумента и нагомилана мржња води у убиство. Али ништа-нема никаквог смисла у његовом задатку, већ само уништење”.

Шпански писац и мислилац Хавијер Серкас сматра да се „десило оно што смо очекивали- у рату смо, али ту није довољна војска”.

И, како подвлачи, „исламски терористи су спремни да умру и ту је на делу битка идеала, мисли”. (Бета),(Politika)