среда, 15 маја, 2024
vesti online

Vladimirci: Voda puna fekalija, nadležni krili da nije za piće!

VLADIMIRCI – Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, zabranila je korišćenje vode iz centralnog vodovoda u Vladimircima i lokalnog vodovoda Suvo Selo. Zabrana važi, kako za piće, tako i za proizvodnju i preradu hrane, higijenske potrebe i kupanje.

U rešenju, sa datumom još od 28. novembra, piše da je ispitivanjem uzoraka uzetog u školi u selu Trbušac, pronađena koliformna bakterija „citrobakter diversus“. Ukupan broj mikroorganizama je 300 u jednom mililitru vode, a maksimalno dozvoljen je – 10!

U tri uzorka iz Suvog Sela utvrđeno je prisustvo bakterija u broju znatno većem od dozvoljenog, koliformne bakterije fekalnog porekla, kao i nepostojanje sredstava za dezinfekciju u vodi. JKP „Izvor“ je naloženo da obezbedi dovoljan broj cisterni za snabdevanje stanovništva i obavesti ga o stanju vode iz vodovoda, ali ništa od toga nije učinjeno.

Alarmantna vest, umesto iz „Izvora“, stigla je od potpredsednika (ovde opozicionog) odbora SNS Radeta Kovačevića, koji je ovo saopštio u programu lokalnog radija. Kovačević kaže da je bio zgranut kada su mu prijatelji, koje ne želi da imenuje, dostavili rešenja o zabrani korišćenja vode i da se oseća dužnim da o ovome obavesti svoje komšije.

JKP „Izvor“ je, inače, u finansijskim problemima, pa su radnici nedavno organizovali štrajk upozorenja tražeći pomoć lokalne uprave, o čemu su i „Novosti“ pisale. Međutim, jedino što su opštinari preduzeli jeste da imenuju novog direktora, pa je za vršioca dužnosti postavljen inženjer organizacije rada Ratko Dragojević.(NOVOSTI)