четвртак, 23 маја, 2024
vesti online

VELIKI MITING U SKOPLJU Grueski okupio 10.000 ljudi

Makedonski premijer Nikola Gruevski, na vlasti od 2006. godine, uspeo je danas, u atmosferi rastućeg skandala oko prisluškivanja i poziva opozicije na prevremene izbore, da okupi oko 10.000 svojih pristalica na mitingu u sportskoj hali u Skoplju.

Nikola Gruevski

Nikola Gruevski | Foto: Tanjug/AP

Konzervativna vlada Gruevskog je pod sve većim domaćim i stranim pritiscima da odgovori na talas optužbi da je orkestrirala nelegalno prisluškivanje velikih razmera, kojim je bilo obuhvaćeno 20.000 ljudi, prenosi Rojters.
Zapad pažljivo prati ovu situaciju, budući da Makedonija želi da se jednog dana priključi NATO i EU i s obzirom na strahovanja od nestabilnosti u toj zemlji koja je 2001. zamalo izbegla gradjanski rat.
Gruevski je na današnjem mitingu rekao da nema nameru da popusti zahtevima opozicije za formiranje prelazne vlade kao uvod u prevremene parlamentarne izbore.
– Formiranjem prelazne vlade otvorili bismo put ozbiljnom presedanu koji bi mogao da dovede do sukoba izmedju stranaka – ističe Gruevski.
Naredni redovni parlamentarni izbori u Makedoniji su planirani za 2018.
Šef opozicione socijaldemokratske stranke Zoran Zajev dosad je u desetak navrata objavio delove prisluškivanih razgovora, nastojeći da pokaže u kojoj meri vlada kontroliše pravosudje i medije, i meša se u izbore.
Zajev je sa objavljivanjem tih snimaka započeo krajem januara, kada ga je policija optužila da učestvuje u zaveri za zbacivanje vlade Gruevskog.
Premijer Gruevski tvrdi da su objavljeni snimci delo strane špijunske službe, koja u dosluhu sa Zajevom nastoji da destabilizuje zemlju.
Zajev demantuje te tvrdnje Gruevskog.
– Gruevskom je odzvonilo. Jedino njegova ostavka i formiranje prelazne vlade mogu da razreše krizu – izjavio je Zajev.  (ALO)