недеља, 5 маја, 2024
vesti online

UPOZORENJE IZ AUSTRIJE „Vidimo ISLAMIZACIJU BALKANA od koje nas PODILAZE ŽMARCI“

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil upozorava na opasnost od rastućeg uticaja islama na zemlje jugoistočne Evrope.

Hans Peter Doskocil

Foto: Public domain / WikipediaHans Peter Doskocil

– Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci – kaže ovaj uticajni političar iz redova austrijskih socijaldemokrata za nemački „Velt“ i dodaje da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

– Snaga i uticaj EU na Balkanu bledi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj – kaže Doskocil i dodaje da je zvanična Ankara sve uticajnija na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji.

– Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu – navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

– Nemačka i druge zemlje ne smeju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu – napominje Doskocil.

Foto: Wikipedia

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okivru programa „Partnerstva za mir“ ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu. Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u ovom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji. Ima indicija da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodno polje uticaja. Međutim, Evropa slabi potpomognuta SAD. Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje nemački „Velt“. (Blic)