среда, 1 маја, 2024
vesti online

Ulepšavanje zgrade zbog bogatih komšija ODNELO 12 ŽIVOTA u Londonu?

I stručnjaci i političari ukazuju da je nedavno ulepšavanje stambene zgrade za siromašne – da bi njen izgled bio prihavtljiviji za bogate susede, uzrok pogibije 12 ljudi i povređivanja nekoliko desetina u strahovitom požaru u Londonu u sredu, piše tehnološki sajt Gizmodo.com.

Požar u Londonu

Foto: Andy Rain / EPA;Požar u Londonu

Soliter „Grenfel“ (Grenfell Tower) od 24 sprata je deo državnog kompleksa socijalnih stanova u „Kraljevskoj četvrti Kensington i Čelsi“ – delu Londona čuvenom po ogromnom imovinskim razlikama jer su tu i neke od najskupljih nekretnina u svetu, a tu su i domovi nekih od najsiromašnijih žitelja britanskog glavnog grada.

Mnogi od socijalnih slučajeva koji su živeli upravo u soliteru „Grenfel“ kažu da su se vlasti godinama oglušivale o njihova upozorenja da je zgrada opasna. Vlastι su 12,8 miliona dolara platile renoviranje solitera završeno pre samo godinu dana, maja 2016, a sada se, piše Gizmodo, pokazalo da su neke odluke donete u ime ulepšavanja mogle biti uzrok smrtonosnog požara.

Jedan cilj radova na toj zgradi je bio da ona izgleda lepše susedima jer u planskim dokumentima koja je objavio londonski list „Indipendent“, piše da će nova aluminijumska oplata fasade „unaprediti njen izgled, posebno kada se gleda iz okolnog područja“. (Blic)