четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

УГРОЖЕН И БОНДСТИЛ: Иран прети ударом на америчке базе у кругу од 2.000 километара!

Командант иранске Револуционарне гарде упозорио је да би америчке војне базе на Блиском истоку могле бити изложене ризику од иранског ракетног напада, уколико Вашингтон уведе нове санкције Техерану.

Мухамед Али Џафари (Фото: sobhezagros.ir)

Амерички председник Доналд Трамп планира да у наредним данима објави да се Иран не понаша у складу са међународним споразумом за ограничење нуклеарног оружја из 2015. и потом пружи Конгресу рок од 60 дана да одлучи да ли да обнови економске санкције Техерану.

Међутим, ирански државни медији данас наводе изјаву команданта Иранске револуционарне гарде, Мохамеда Али Џафарија, да ће САД, уколико буду уведене нове санкције, морати да „помере своје регионалне базе ван домета иранских пројектила у радијусу од 2.000 километара“.

Америчке војне базе лоциране у Бахреину, Ираку, Оману и Авганистану и све су у радијусу од 500 километара од иранске границе, а граница од 2.000 километара драстично повећава број укључених земаља о завршава се негде око Бондстила, са западне и све до кине и Русије са источне и северне стране.

Џафари је одбацио преговоре са САД о регионалним питањима и рекао да ће, уколико Вашингтон прогласи Револуционарну гарду, која је најснажнија оружана сила у Ирану, терористичком групом, Техеран, у том случају, реципрочно сматрати америчку војску терористима.

Џафари је такође указао да би евенуталне нове санкције окончале „сваку шансу за будуће интеракције “ између Вашингтона и Техерана.

Извор: Глас Америка, Правда