недеља, 28 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoTehnologijaVestivesti online

UBITAČNO

UBITAČNO

Kada vojska Kosovu prismrdi

Marko Vidojković04.10.2023. 19:00

Foto: Radenko Topalović

Ovih dana je čitav vojni vrh imao važne bezbednosne zadatke.

U ponedeljak je gospodin Vučević rekao ono najbitnije: ako predsednik (koji smatra sebe vrhovnim komandantom) naredi da se ide na Kosovo, vojska će to naređenje da posluša, s tim što će, naravno, svoju posetu našoj južnoj pokrajini prethodno uredno najaviti KFOR-u, koji će, u to smo sigurni, ovo oduševljeno dočekati i prostrti crvene tepihe za naše jedinice.

Setite se samo kako je uspešno prošao odlučni zahtev KFOR-u pre izvesnog vremena da se srpska vojska na Kosovo vrati. Vojska se vratila i Kosovo je ponovo naše. Pa je onda opet sa Kosova otišla, samo da bi se tamo opet vratila i tako deset puta, sve do juče. Ne razumem, kako to mislite – izmišljam? To je bilo tako i nikako drugačije, jer bi u suprotnom ovaj pasus bio mnogo kraći, što nije u interesu Srbije, a pre svega mom.

Potom je kako-se-zvaše (mrzelo-me-da-guglam) načelnik generalštaba raportirao o tome kako se rezervista Radoičić nije odazvao uredno dostavljenim pozivima na vojne vežbe, što je i krunski dokaz da gospodin rezervista, velikomučenik i budući svetitelj sa vojskom nema nikakve veze. Gospodin nema-šanse-da-mu-se-setim-prezimena odlučno je, na taj način, odbacio špekulacije o tome kako je grupa koju je organizovao gospodin Radoičić imala borbenu obuku na Pasuljanskim livadama, uz opasku da to čime sve puca gospodin Radoičić na svom privatnom posedu, nije problem vojske, a čiji je – još uvek ispitujemo.

Kada je reč o vojnim vežbama, kod građana Srbije uočena je izuzetna spremnost da se odazovu pozivu iz plavih koverti. Njih čak devetnaest odsto otišlo je sa pesmom na usnama na vojnu vežbu. Procenat će biti još veći kada idući put vojska uruči pozive rezervistima sa Kosova i Metohije, pre svega gospodi vojnim obveznicima Aljbinu Kurtiju i Ramušu Haradinaju. Greškom poštara, ovi pozivi nisu uredno dostavljani poslednje 24 godine.

Najveći vojnički izazov (intervju sa Kristijanom Amanpur) pao je na pleća gospodina Vučića. Posle nesrećnog slučaja na Kosovu i Metohiji, praćenog zločinom prema srpskim pravednicima, Amerikanci su se uskopistili i počeli da prigovaraju predsedniku zbog vojske koja je administrativnoj liniji s Kosovom prismrdela po trideseti put u poslednje dve godine. Nisu se bunili kada je osamnaest hiljada naših junaka prismrdelo administrativnoj liniji pre godinu dana, a sada prave problem kada ih je prismrdelo duplo manje.

Srećom, naša vojska je odlično utrenirana kada je reč o marširanju tamo i ovamo, pa je predsednik naredio privremeno povlačenje, a budite sigurni da će naredbi da vojska ka Kosovu krene, pa da u Raškoj stane, pa da se opet odande vrati, sigurno biti još, jer strateški je veoma bitno da Amerikanci potroše oskudne rezerve električne energije na pisanje protestnih mejlova gospodinu Vučiću.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.