недеља, 5 маја, 2024
vesti online

U SRCU AMERIKE NALAZI SE ZATVOR GORI OD ALKATRAZA Robijaši žive u samicama od šest kvadrata, kontakt s ljudima imaju samo MINUT DNEVNO

U Kanjon Sitiju, centru Okruga Frimont u američkoj saveznoj državi Kolorado, nalazi se čak 13 zatvora sa ukupno 7.600 robijaša, pa je zbog toga ovaj kraj poznat i kao Prizon veli, odnosno Dolina zatvora. Ubedljivo najozloglašenija je kaznena ustanova ADX Florens.

Zatvor ADX Florens

Foto: CBS Boston / youtubeZatvor ADX Florens

Iz najbolje obezbeđenog zatvora u SAD još niko nije uspeo da pobegne, pa je zbog toga poznat i kao “Alkatraz Stenovitih planina”. Ovde su zatvoreni počinioci najtežih zločina, koji, prema rečima Normana Karlosa, bivšeg direktora Uprave za zatvore (BOP) “nemaju nikakvog poštovanja prema ljudskom životu”.

Među njima su Zakarijas Musaui, jedan od saučesnika u organizovanju napada 11. septembra 2001, Teri Nikols, učesnik bombaškog napada u Oklahoma Sitiju, “Unabomber” Ted Kačinski, koji je pismo bombama usmrtio tri osobe, i Džohar Carnajev, koji je 2013, zajedno sa ubijenim bratom Tamerlanom, izvršio napad na Bostonskom maratonu.  (BLIC)