субота, 4 маја, 2024
vesti online

U budžetu 17,3 milijarde dinara za povišice

Budžetom za sledeću godinu biće planirano dve milijarde dinara za tekuću likvidnost „RTB Bora” i 600 miliona dinara za početak zatvaranja nerentabilnih rudnika u Resavici
Autor: Anica Teleskovićsreda, 16.11.2016. u 22:00

Топионицу бакра у Бору неки економисти називају топионицом буџета (Фото Танјуг)

Uslov da bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobri šestu kontrolu aranžmana iz predostrožnosti je da Vlada Srbije usvoji budžet za 2017. godinu.

Direktori Fonda u Vašingtonu zasedaće sredinom decembra, kada ističe i zakonski rok da parlament usvoji predlog državne kase. Iako se konačne brojke još ne znaju, neki okviri već sada su definisani.

Kako „Politika” saznaje u Ministarstvu finansija, planirano je da ukupni efekti povećanja plata budu 9,8 milijardi dinara, dok se efekti povećanja penzija procenjuju na 7,5 milijardi dinara.

Što znači da će povišice koje su sa MMF-om ispregovarane tokom šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti državnu kasu ukupno koštati 17,3 milijarde dinara (150 miliona evra). Prošlogodišnje povećanje plata i penzija budžet je koštalo sto miliona evra.

U takozvanom uputstvu za pripremu budžeta, koje je ministar finansija Dušan Vujović prosledio budžetskim korisnicima, prvi put su planirana sredstva za „RTB Bor” u iznosu od dve milijarde dinara.

To praktično znači da je država spremila plan Be za borski gigant. Već ranije su se kao potencijalni kandidati za preuzimanje „RTB Bora” spominjale dve kineske kompanije: „Liten” i „Pauer Čajna”.(Politika)