среда, 15 маја, 2024
vesti online

TV Art ugašena posle dve i po decenije

Kada više nije bilo novca za proizvodnju dve emisije, ni za plate četiri radnika i pet honoraraca, ova televizija stavila je katanac na vrata
Autor: Višnja Aranđelovićpetak, 04.11.2016. u 20:37

Televizija Art, poznata po emitovanju programa iz oblasti kulture i umetnosti, ugasila je kamere 31. oktobra. Kako je objasnila za „Politiku” direktorka TV Art Slađana Pojić do odluke da posle 25 godina stave katanac na vrata dovele su ih finansijske teškoće.

– Problemi su od kada su naš program sa svojih TV strana izbacili listovi poput „Politike”, „Večernjih novosti” i drugih nama značajnih novina. Za sve ove godine od države smo dobili samo jednom novac i to za emisiju „Fantazija” Marine Stefanović, a prihoda od oglašavanja nikada nije bilo dovoljno kako bismo pokrili sve troškove – objašnjava naša sagovornica.

Ova medijska kuća, inače je prva privatna TV stanica u Srbiji, proizvodila je dve do tri emisije nedeljno i zapošljavala četiri radnika i pet honorararaca.

– Na kraju, novca nismo imali ni za to. I odlučili smo da je najbolje da ugasimo televiziju – dodaje Slađana Pojić.

TV Art osnovana je 1991, a program emituje u julu naredne godine. Tokom devedesetih, seća se Slađana Pojić, u vreme Radomana Božovića stiglo im je rešenje za gašenje.

– Navodno, razlog su bile nekakve greške u dokumentaciji. Na sreću, uspeli smo da opstanemo i sve do 2011. godine naš program je bio vidljiv u celoj Srbiji. U etru nismo opstali opet iz finansijskih razloga – nismo imali dovoljno novca za plaćanje nadoknade za dozvolu za emitovanje programa. Od tada TV Art je gledaocima bio dostupan samo preko kabla – kaže poslednja direktorka TV Art.

Mnoga lica nacionalnih televizija svoje karijere upravo na Art televiziji poput novinara Maše Mileusnić, Ivon Jafali, Nevene Madžarević, Vladimira Jelića Svoju emisiju na TV Art imao je dugogodišnji direktor beogradskog „Zoo vrta” Vuk Bojović.

Značajan deo svog programa ova televizija je posvetila autorskim filmovima, a na ovom kanalu svoje radove su prikazivali i studenati Fakulteta dramskiih umetnosti. (Politika)