среда, 21 фебруара, 2024
vesti online

Tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv Dikovića

Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri osobe u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo (FHP), zbog sumnje da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu 1999. godine.

Kako piše list „Danas“ u izdanju od petka, Tužilaštvo trenutno proverava navode iz krivične prijave, koju je FHP podneo u oktobru, i to „prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja“.

 

Bivša direktorka FHP-a Nataša Kandić rekla je za „Danas“ da Srbija ima načelnika Generalštaba „koji nanosi veliku moralnu i političku štetu državi i građanima“.

 

„Ukoliko Srbija stvarno želi da unapredi vladavinu prava, onda njene institucije ne mogu da vode ličnosti u čiji se profesionalni i moralni kredibilitet javno sumnja. U slučaju načelnika Generalštaba, ta sumnja koju je javno izneo Fond za humanitarno pravo pravno je pojačana pokretanjem predistražnog postupka protiv generala Ljubiše Dikovića od strane Tužilaštva za ratne zločine, tako da njemu više ne može pomoći podrška predsednika Srbije, novo odlikovanje ili pretnja ko će mene da smeni“, rekla je Nataša Kandić.

 

Selo Rezala se nalazi oko sedam kilometara južno od grada Srbica.

 

Na osnovu prikupljenih dokaza, FHP je utvrdio da su 5. aprila 1999. pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP-a navodno isterali meštane tog sela iz njihovih kuća, a zatim ubili najmanje 41 albanskog civila, od toga 39 u jednoj masovnoj egzekuciji.

 

Prema izveštaju FHP-a, u masovnoj grobnici u Rudnici su pronađena tela 27 žrtava ubijenih u Rezali.

 

Iz dokaza FHP-a proizilazi da je zločin u Rezali počinjen u okviru akcije vojno-policijskih snaga pod komandom 37. brigade VJ kojom je tada komandovao aktuelni načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

 

FHP je već dva puta javno optužio Dikovića za ratne zločine. Prvi put u svom dosijeu „Ljubiša Diković“ iz 2012. godine, a drugi početkom ove godine u dosijeu „Rudnica“.

 

Tužilaštvo za ratne zločine je 2012. godine utvrdilo da prvi čovek VS „nije prijavljen kao učesnik ratnog zločina“, kao i da je Ministarstvo odbrane najoštrije osudilo istupanje predstavnika FHP-a.

 

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u toku je postupak koji je pokrenuo Diković protiv Nataše Kandić zbog povrede časti i ugleda, koje je poslednji put, kada je svedočio Ljubiša Diković, bilo zatvoreno za javnost. (Blic)