Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas u Varšavi da Evropi preti dezintegracija u kojoj za pojedine države nacionalni interesi postaju važniji od zajednice, a stari kontinent polako postaje umoran od postkomunističkih članica Evropske unije.

„Evropa je ugrožna dezintegracijom. Za pojedine države sve važniji postaju nacionalni interesi. Javlja se nešto poput umora od našeg dela Evrope. Danas je Evropa očigledno ugrožena dezintegracijom. A ja sam ubeđen da to znači probleme pre svega za naš region i za Poljsku“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta, nekadašnji dugogodišnji premijer Poljske upozorio je da sposobnost Poljske i tog regiona Srednje Evrope zavisi od toga koliko će čvrsto pustiti korene u Evropi kao zajednici.

„Nema dokaza ni izjava vladajućih političara da planiraju da izvedu Poljsku iz EU. Posledice njihovih dela izazivaju svakog dana sve veću eroziju poverenja između Poljske i EU“, rekao je Tusk.

Eskalaciju političke krize u Poljskoj koja je izbila u petak protestima protiv drastičnih restrikcija kretanja i rada novinara u parlamentu na ulicama Varšave i svih većih gradova Tusk je ocenio kao najozbiljniju krizu za mnoge godine.

„Brine me to što ljudi koji su odgovorni danas za to što se dešava u Poljskoj ne osećaju specifičnost istorijskog trenutka. To znači da su tenzije i emocije u Poljskoj veće nego ikada poslednjih godina i da je potrebno da brinu o svakom detalju. Potrebno je izbegavati i najmanje provokacije a to je pre svega obaveza vlade“, rekao je bivši poljski premijer.

Tusk je odbacio da Poljska već klizi u diktaturu, kako se čuje na demonstracijama i od opozicije, nakon godinu dana vladavine jednopartijske vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda i serije kontroverznih reformi zbog kojih je Evropska komisija protiv Poljske pokrenula mehanizam procene valjanosti pravne države.

„Ne bih koristio takve formulacije. Ako ništa drugo, treba imati intelektualnu i semantičku rezervu za opis u budućnosti zato što je ovo tek početak mandata Prava i Pravde a ne kraj. Ne bih rekao da je demokratija u Poljskoj poništena. To bi bilo preterivanje. Ali krše se i gaze neki standardi (demokratije) za koje je deo Poljaka veoma vezan“, rekao je Tusk.(Novosti)