четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Trstenički kraj: Šteta od poplava u premašila 170 miliona dinara

VIŠE OD 170 miliona dinara iznosi šteta koju je prouzrokovala poplava na teritoriji opštine Trstenik. Prelimirane procene odnose se na izlivanje reka na oko 1.200 hektara zemlje. Najozbiljnije posledice nepogoda pretrpeli su proizvođači voćnog i sadnog materijala.

Miodrag Tripković, veliki kalemar iz Velike Drenove, kaže da se Zapadna Morava izlila u 80 ari njegove obradive zemlje, u zaseoku Gašinac.

– Voda je odnela i sistem za vodosnabdevanje „kap po kap“, a donela travu i sto đavola – očajan je Miodrag Tripković. – Stradale su pobodene podloge jabuka, divljih krušaka… I sejane koštice su u vodi.

Pre dve godine Tripković je imao 140.000 loznih kalemova i jedva da ih je posle majskih poplava preživelo desetinu hiljada.

– Izgubio sam oko 50.000 sadnica, od čega je 37.000 bilo okalemljeno, posejane koštice od magrive i trešnje neće preteći, jer ne trpe vodu – kaže za „Novosti“ poznati kalemar Slobodan Damjanović iz Velike Drenove.

Nevolja trsteničkih kalemara, koji ulažu i do 15.000 evra u proizvodnju, pre svega je što država uopšte ne subvecioniše ovu proizvodnju. Mnogi nisu dobili ni dinar odštete 2014. godine.

– Samo šteta na voćnom i sadnom materijalu iznosi 90 miliona dinara – navodi Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, ocenjujući da je država malo toga uradili na preventivi. – Zapadna Morava izlila se na 787 hektara poljoprivrednog zemljišta i nanela štetu na usevima i povrtarskim poljoprivrednim kulturama. Ponovo je stradala i plastenička proizvodnja, koja mnogima predstavlja osnovni izvor prihoda.

STRADALE I KUĆEDESET porodičnih kuća u Trsteniku ugroženo je u poplavama, zbog čega su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje angažovani radi dezinfekcije. Građani štete na poljoprivrednim i građevinskim objektima mogu prijaviti u Uslužnom centru opštine i mesnim kancelarijama do kraja meseca.

Nadležni ističu da su se pod vodom našli i plastenici koji su dobijeni iz donacije posle poplava 2014, a pod vodom su i tek obnovljene kuće.

OŠTEĆENO 130 DOMOVA, IZ DONACIJA POMOĆ OD 5 MILIONA DINARA

KRALjEVO – Gradski štab za vanredne situacije u sredu je ukinuo vanrednu situaciju na teritoriji Kraljeva koja je proglašena 7. marta, saopštio je gradonačelnik Tomislav Ilić (na slici). Prema njegovim rečima, poplava je na teritoriji Kraljeva oštetila 130 stambenih i prema preliminarnim procenama isto toliko pomoćnih objekata.

– Stručne komisije za procenu štete su na terenu. Podelićemo sušilice kako bi se u što kraćem roku isušila vlaga iz poplavljenih prostorija, a službe Zavoda za javno zdravlje već obavljaju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju – rekao je gradonačelnik Ilić.

Aleksandar Erac, član Gradskog štaba za saradnju sa Vladom Srbije, kaže da je iz donacija za poplavljena domaćinstva u kraljevačkom kraju obezbeđena novčana pomoć od pet miliona dinara.(Novosti)