уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Traže obustavu konkursa za upravnika Narodnog pozorišta

VLADI Republike Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja u četvrtak se apelom obratilo tridesetak intelektualaca (među kojima i pet akademika) sa stavom da Narodno pozorište od oktobra 2014. godine funkcioniše izvan svakog zakonskog okvira.

„Izbor upravnika pretvorio se u dvogodišnju agoniju ove prvorazredne nacionalne institucije kulture, koju je omogućila Vlada Republike Srbije. Umesto da u zakonski predviđenom roku odbije ili prihvati kandidata koga je, posle zakonski sprovedenog konkursa, predložio (prethodni) UO Narodnog pozorišta, a izbor potvrdilo Ministarstvo kulture, Vlada je izabrala dvogodišnje ćutanje i aminovanje bezakonja“ – navodi se, između ostalog, u ovom saopštenju.

Potpisnici apela ističu da su svesni bremena mnogobrojnih nezakonitosti koje sprovodi UO NP, pa od Vlade i Ministarstva zahtevaju da pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti UO i da se hitno obustavi nezakoniti i protivustavni javni konkurs za izbor upravnika – dok se zakonski ne okonča prethodni. Takođe, traže da se Vlada izjasni o predlogu da Božidar Đurović (izabran na prethodnom, četvrtom konkursu) bude imenovan za upravnika nacionalnog teatra.

Među potpisnicima su, između ostalih, akademici Vladimir Veličković, Dinko Davidov, Isidora Žebeljan, Branislav Mitrović i Ljubomir Simović, bivši ministri kulture Predrag Marković i Branislav Lečić, reditelji Dejan Mijač, Aleksandar, … (Novosti)