понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Трампов економски саветник признао опасност избијања трговинског рата

VАШИНГТОН  Главни економски саветник америчког председника Доналда Трампа је данас признао да трговински спор Сједињених Држава и њихових савезника може имати последице за америчку економију.

Али, он је као „претерану” описао критику канадског премијера Џастина Трудоа који је као „увредљив и неприхватљив” оценио званични аргумент Вашингтона да су нове америчке тарифе на увозни алуминијум и челик усмерене на одбрану националне безбедности.

„Сматрам да је претерао”, рекао је данас Лари Кадлоу на ТВ-каналу „Фокс”. „Нико не пориче да је он (Трудо) амерички пријатељ и савезник, али морамо се заштитити”, додао је он.

Кадлоу је признао да је могућеда тензије у трговини оптерете снажан економски раст Сједињених Држава.

„Не поричем то”, рекао је он и објаснио да је циљ одлука Доналда Трампа реформа система међународне трговине који „поткопавају шпекуланти”.

„То није Трампова кривица, него кривица Кине, Европе, Северноамеричког тговинског споразума (НАФТА)… То је кривица оних који не желе трговину, заштитне тарифе и реципрочну заштиту. Трамп одговара на деценије злоупотребе”, рекао је он.

Канадска министарка спољних послова Кристиа Фриленд је рекла за Си-Ен-Ен да протекционистичка политика не ради: „То је лекција из 1920-их и 1930-их година”. „Заиста се надам да ће људи одвојити времена да уче из историје и да се не враћају на то”, рекла је она.

Али, Сједињене Државе се и даље сукобљавају са својим партнерима, укључујући и Г7, ударајућии њихову индустрију челика и алуминијума. Усамљеност САД, коментарише АФП, била је упечатљива на заседању министара финансија Г7, завршеном у суботу у Канади, када је изнет једногласни протест главних савезника Вашингтона, који су позвали Доналда Трампа да преиспита своју одлуку о наметању тарифе на њихову робу.

Лидери Г7 састаће се следеће недеље у Квебеку, у Канади. (Бета-АФП),(POLITIKA)