субота, 4 маја, 2024
vesti online

Tramp najavio „značajne vesti o trgovini“ kad se vrati u SAD

Američki predsednik Donald Tramp I lideri zemalja azijsko-pacifičkog regiona razgovarali su o bezbednosnoj saradnji I jačanju trgovinskih veza.

Godišnji samit lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije – ASEAN važi za poslovni sastanak na kojem je prioritetno positći konzenzus i istaći regionalnu haromoniju, što ne znači mnogo za rešavanje suštinskih pitanja. Glavne vesti dolaze sa margina, gde predsednici I premijeri razgovaraju u četiri oka. Predsednik Tramp se u ponedeljak sastao I sa japanskim premijerom Šinzo Abeom, koji je Trampa već ugostio u Tokiju ranije ovog meseca. Tom sastanku se priključio je australijski premijer Malkom Turnbul.

Delimo iste vrednosti I cilj – da se Severna Koreja urazumi I prekine sa nepromišljenim provokacijama I pretnjama našem regionu. Prosperitet miliona ljudi već decenijama zavisi od mira I stabilnosti, I mi ćemo se truditi da to održimo.”

I kao naglasak na to – održana je velika vežba ratne mornarice u zapadnom Pacifiku, u kojoj su učestvovala I tri najveća američka nosača aviona. Američkim ratnim brodovima I letelicama pridružile su se I mornarice Južne Koreje I Japana. Američki predsednik Tramp najavljuje da će o Severnoj Koreji I trgovini govoriti u sredu, kada se vrati u Belu kuću.

“Mnogo dobrih stvari se desilo našoj zemlji I, bar mislim, u svetu. Mnogi problemi su rešeni ili na putu da budu rešeni„, rekao jeTramp.

Predsednik kaže da su, tokom njegovog puta, američke kompanije od prodaje zaradile 300 milijardi dolara. Izgleda, međutim, da većina te sume potiče od neobavezujućih memoranduma o razumevanju potpisanih u Pekingu I Hanoju.  (glasamerike)