VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp prisustvovaće samitu NATO u maju u Briselu, saopšteno je posle razgovora američkog predsednika s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Tramp i Stoltenberg su u razgovoru u nedelju veče „potvrdili važnost Alijanse u problematičnim vremenima“, navedeno je u saopštenju NATO-a.

Bela kuća je potvrdila da je Tramp pristao da se pridruži liderima članica NATO-a u Evropi krajem maja, prenosi TAŠ.

„Tramp je danas razgovarao sa Stoltenbergom o snažnoj podršci SAD NATO-u. Lideri su razgovarali o tome kako podstaći sve NATO saveznike da ispune svoje obaveze u vezi sa odbrambenim troškovima“, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se dodaje da su se saglasili da nastave saradnju kako bi se odgovorilo na niz bezbednosnih izazova s kojima se NATO suočava.

Tramp je kritikovao NATO, smatrajući ga zastarelom organizacijom, a neke članice je optuživao da ne daju dovoljan finansijski doprinos vojnoj alijansi.

U saopštenju NATO-a se dodaje da su Tramp i Stoltenberg razgovarali o borbi protiv terorizma, mirnom rešenju ukrajinske krize i dijalogu s Rusijom.(Novosti)