субота, 27 априла, 2024
vesti online

ТРАМП И АБЕ ПОРУЧИЛИ КИНИ: Пролазимо кроз Јужно кинеско море милом или силом!

У Вашингтону су се данас састали амерички председник Доналд Трамп и његов јапански колега Шинзо Абе.

Абе и Трамп (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Они су након првог састанка у Овалној соби дали заједничку изјаву у којој су се дотакли и безбедности на Пацифику.

Осим стандардне осуде на рачун севернокорејског режима и његовог нуклеарног арсенала, Трамп и Абе послали су заједничку поруку Кини да САД и Јапан „неће дозволити да слобода пловидбе кроз Јужно кинеско море буде угрожена на било који начин“.

Трам је најавио да ће САД и Јапан учинити заједничке морнаричке снаге у региону „непробојним“.

„Важно је за цео пацифички регион да и САД и Јапан наставе веома велика улагања у изградњу безбедносних капацитета који ће, под заједничким вођством, постајати све јачи и јачи, а како време пролази, на крају ће бити непробојни“, рекао је Трамп.

Амерички председник такође је поновио своју подршку јапанском територијалном суверенитету над острвима Сенкоку (Диаоју) у Источном кинеском мору око којих се споре са Кином.

Трамп је назвао америчко-јапанске односе каменом темељцем мира и стабилности.

Од изгласавања Доналда Трампа за председника САД, јапански премијер вероватно је био најупорнији да изгради добре односе са њим и био је једини високи званичник неке земље који га је посетио у Трамповој кули у Њујорку између избора и инаугурације.

Доласком у Вашингтон Абе је најавио велике инвестиције Јапана у САД и нова радна места за Американце, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.

Извор: Правда