среда, 21 фебруара, 2024
vesti online

Tenis Klemens igra tenis sa Srbijom

Ko je nemački investitor u kojeg se Srbija kune (1): Džin gorkog ukusa

Povodom vesti da je nemački „kralj mesa“ Klemens Tenis dobio zeleno svetlo od lokalne samouprave grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina, ponovo se postavlja pitanje koga to oberučke prihvatamo ako se zna da ovu kompaniju Tenis proteklih godina prati loš publicitet i negativne naslovnice već godinama unazad.

EPA/Rolf Vennenbernd
Sumnjiv i Nemcima: Klemens Tenis

Poslednja u nizu je bila prošle godine, kada je ovaj fabrikant izbegao plaćanje kazni od 128 miliona evra Saveznoj agenciji za borbu protiv monopola tako što je dva svoja privredna društva, Beklunder i Kenecke, izbrisao iz trgovačkog registra, pa je postupak protiv njih morao da bude obustavljen.

Ova agencija je sredinom 2014. godine izrekla kazne 21 proizvođaču kobasica u visini od 338 miliona evra zbog nezakonitih dogovaranja cena, ali je Tenis vešto iskoristio rupu u zakonu i izigrao državnu agenciju.

Kompaniju, čije se bogatstvo procenjuje na 1,1 milijardu evra, drmaju i porodične svađe oko borbe za prevlast u koncernu, što je pokazao i prošlogodišnji sudski proces između Klemensa Tenisa i njegovog bratanca Roberta, koji je došao i do Saveznog suda. Klemens je ovog puta izgubio bitku, ali rat sigurno nije završen u ovoj mesnoj dinastiji.

Klemensov otac Bernd je 1971. godine osnovao firmu i većinski deo vlasništva ostavio sinovima. Klemens je uveravao bratance da je njegov otac na samrtničkoj postelji izrazio želju da njemu prepuste po pet odsto akcija, pisao je „Zidojče cajtung“.

„To se i desilo 2008. godine, iako su bratanci stričeve poslove već godinama posmatrali sa nepoverenjem.“ Sada Robert traži da mu se sudski vrati pet odsto koje je poklonio svom stricu pre nekoliko godina.

Kremljovske veze

Jedna od stvari koje se unutar ove imperije zameraju Klemensu Tenisu su njegovi bliski odnosi sa Kremljom koji mu omogućavaju uspešno poslovanje u Rusiji. Tenis je i u upravnom odboru Šalkea 04, čiji igrači na grudima nose logo ruskog gasnog monopoliste Gasproma. U pitanju je sponzorstvo od 17 miliona evra godišnje, koje je produženo do 2022. godine. Na pitanja novinara šta misli o ruskim postupcima na Krimu, Tenis je vešto izbegavao odgovor, ne želeći da seče granu na kojoj sedi, ali je takođe potpuno otvoreno govorio o svom prijateljstvu sa Putinom

Sutra – Ko je nemački investitor u kojeg se Srbija kune (2): Radnici kao robovi