Prodaja kompanije Internešenal Biznis Mašin, IBM, pala je na godišnjem nivou 21. mesec uzastopno, saopštio je američki tehnološki div, dodajući međutim da su prihodi u sektoru računarstva u oblaku nastavili rast.

IBM je, u izveštaju objavljenom u utorak, naveo da je zabeležio dobit od 2,3 milijarde dolara, odnosno 2,48 dolara po akciji, na prihod od 19,3 milijarde dolara u drugom tromesečju 2017. godine, prenosi Marketvoč.

Prihod je manji za 5,0 procenata, a profit je u padu za 7,0 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Nakon prilagođavanja dobiti za troškove akvizicija i rashode po osnovu penzija, kompanija je prijavila zaradu od 2,97 dolara po akciji, što je za 1,0 odsto više nego pre godinu dana.

Analitičari su u proseku očekivali prilagođenu dobit od 2,74 dolara po akciji, na prihod od 19,5 milijardi dolara.

Prihodi u sektoru „klaud“ računarstva porasli su 15 posto u odnosu na prošlu godinu, na 3,9 milijarde dolara. IBM je zadržao projekciju svojih poslovnih rezultata za celu godinu.

Vrednost akcija kompanije, koje su u ponedeljak zatvorene u plusu za 0,7 odsto na 154 dolara, pala je juče za oko 2,0 procenta nakon objavljivanja rezultata.

Najveća globalna tehnološka kompanija, sa više od 350.000 zaposlenih u svetu, već duže vreme je u restrukturiranju, u nastojanju da se reši delova koji donose manju zaradu ili gubitke.(Novosti)