NOVINSKA agencija Tanjug biće ugašena, a 180 zaposlenih izgubiće posao – najizvesniji je scenario, posle tumačenja Vlade da je 31. oktobra, prema zakonu, prestalo da postoji Javno preduzeće „Tanjug“. Zaposleni i uprava još čekaju zvanično tumačenje iz Nemanjine, ali sve su uvereniji da će ih poslati na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Od ukupno 15 medija za koje u procesu privatizacije niko nije bio zainteresovan, samo se Tanjugu dogodilo da besplatne akcije nisu ponuđene radnicima koji imaju pravo na njih. Zakon o javnom informisanju i medijima kaže da medijima koji nisu privatizovani do 31. oktobra ostaje rok od mesec dana da podele besplatne akcije zaposlenima. Posle toga, najkasnije do prvog decembra, usledilo bi gašenje i brisanje iz evidencije Agencije za privredne registre.

Novinari i ostali zaposleni u Tanjugu će, međutim, biti uskraćeni za tu mogućnosti.

– Situacija je čudna i teška. Ne znamo još ništa zvanično i čekamo odluku Vlade Srbije – kaže Mirko Dragišić, predstavnik Sindikata novinara Srbije u ovoj medijskoj kući. – Sa 31. oktobrom prestalo je da postoji JP „Tanjug“, jer Zakon o javnom informisanju i medijima kaže da zaključno sa tim datumom prestaje da važi Zakon o Tanjugu, prema kojem smo poslovali. Navodno, dobićemo plate još samo za rad u oktobru, a nakon toga će nam biti isplaćene otpremnine i bićemo upućeni u Nacionalnu službu zapošljavanja. Mi i dalje radimo uobičajeno i čekamo razrešenje. Vlada mora da donese formalnu odluku.

BUDUĆI DRŽAVNI SERVIS?TANJUG je ugašen kao javno preduzeće, a u medijskim krugovima priča se da bi mogao eventualno da „preživi“ ako bi bio registrovan kao agencija ili servis za informisanje Vlade Srbije. Ali čak i prema tom scenariju, sadašnja agencija je preglomazna i ne bi svi zaposleni mogli da pređu u novu agenciju.

Na ove vesti reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje negoduje jer je zaposlenima u Tanjugu uskraćeno pravo da podelom besplatnih akcija postanu vlasnici firme u kojoj rade.

– Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo – pojašnjavaju iz UNS-a. – Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije – 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Iz UNS-a podsećaju da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“. Napominju i da su Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga morali da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili da preuzmu besplatne akcije. (Novosti)