петак, 26 априла, 2024
vesti online

Švercovali citostatike iz Italije

PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog šverca nelegalnih citostatika iz Italije u Crnu Goru, a „pod lupom“ su osnivač farmaceutske firme „Glosarij“ Branislav Martinović i njegov poslovni saradnik Oleg Obradović.

Tužilaštvo proverava da li su njih dvojica uz zloupotrebu službenog položaja uvozili neispravne citostatike. Po nalogu specijalnog tužioca Lidije Vukčević, koja je zadužila ovaj predmet, iz zdravstvenih ustanova i farmaceutskih firmi uzeta je mnogobrojna dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je uvozio i u promet stavljao neispravne i ukradene skupocene lekove. Istražitelji u ovom postupku obuhvatili su operacije u periodu od 2011. do 2013.

Firme koje su uvozile švercovane citostatike iz Italije zaradile su velike sume novca, jer se radi o medikamentima koji se koriste za najteže bolesti – tumor, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, a jedna kutija tih lekova košta i do 10.000 evra

Skupoceni citostatici su postali neispravni pošto su izgubili dejstvo u dodiru sa vazduhom prilikom prepakivanja. Uz velike novčane naknade, našli su se na tržištu u Crnoj Gori, Bugarskoj, Poljskoj, Holandiji i Nemačkoj. Tragom novca koji je uplaćivan za neispravne medikamente došlo se i do Crne Gore. Prema pisanju italijanskih medija, novac je uplaćivan sa računa jedne crnogorske farmaceutske kompanije, čije ime nije spomenuto.

Iz crnogorske Agencije za lekove su naveli da nisu nadležni za obavljanje istražnih radnji, ali da tokom njihovih internih provera nisu uočene nepravilnosti.

Osumnjičeni Martinović je kategorično odbacio bilo kakvu povezanost sa švercom neispravnih lekova.

– Nijedna firma koja ima veze sa mnom nema ništa sa uvozom bilo kakvih lekova iz Italije, tvrdi Martinović. (Novosti)