среда, 15 маја, 2024
vesti online

SVE IZVESNIJA SMRT UNIJE: Izbacuju Grčku iz Šengena?!

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas Grčku da se zbog načina na koji rešava migrantsku krizu suočava sa mogućim privremenim isključenjem iz Šengenske zone.

Sumrak Unije (Foto: RIA novosti)

Sredinom sedmice grčki zvaničnik Janis Muzalas kritikovao je izveštaj objavljen u britanskom dnevniku Fajnenšel tajms u kojem se navodi da nekoliko evropskih ministara i visoko rangiranih zvaničnika EU veruje da bi pretnja suspenzijom iz Šengenske zone mogla da ubedi Grčku da na efikasniji način zaštiti svoje granice.

Muzalas je naveo da su u izveštaju navedeni „pogrešni podaci i izvrnuta istina“ ali je Lajtnerova navela da je privremena suspenzija iz Šengena realna mogućnost.

„Ukoliko Atina konačno ne učini više na obezbjeđenju spoljnih granica EU onda se mora otvoreno razgovarati o privremenom isključenju Grčke iz Šengenske zone. Mit je da je nemoguće na bolji način kontrolisati grčko-tursku granicu“, rekla je Lajtnerova nemačkom dnevniku Velt.

Prema njenim rečima, kada potpisnica Šengena ne ispunjava svoje obaveze i samo uz oklevanje prihvata pomoć, onda ne treba isključiti mogućnost suspenzije.

„Strpljenje brojnih Evropljana je dostiglo granicu. Mnogo smo razgovarali, sada moramo reagovati. To je radi zaštite stabilnosti, reda i bezbednosti u Evropi“, naglasila je Lajtnerova. (Pravda)