уторак, 7 маја, 2024
vesti online

СУНОВРАТ МЕРКЕЛОВЕ: Расте подршка Алтернативи за Немачку након напада у Берлину

Алтернтива за Немачку је на 15,5 одсто подршке, док демохришћани Ангеле Меркел губе популарност.

Функционери Алтернативе за Немачку (Фото: Јутјуб)

Подршка немачкој антиимигрантској странци Алтернатива за Њемачку након напада у Берлину нарасла је на 15,5 посто, највише ове године, показала је анкета објављена у суботу.

Општи избори у Немачкој вероватно ће се одржати у септембру идуће године, а Алтернатива за Немачку је на 15,5 посто подршке, што је 2,5 постотних бодова раста популарности у односу на прошлу недељу.

Демохришћани Ангеле Меркел изгубили су 1,5 бодова, па су сад на 31,5 одсто, док су социјалдемократе, њихови коалицијски партнери, пали један бод, на 20,5 одсто.

Оптужбе против Меркел 

Анкета је проведена од среде до петка на 2.083 регистрованих бирача.

Главни осумњичени за напад на берлински божићни сајам у коме је у понедељак убијено 12 људи је тражилац азила из Туниса који је у Немачку стигао након што је у Италији провео време у затвору због разних криминалних дела.

Осумњиченог Аниса Амрија, кога су немачке службе безбедности пратиле, усмртио је италијански полицајац у пуцњави у Милану у петак.

Алтернатива за Немачку је за напад оптужила либералну граничну политику Ангеле Меркел под којом је више од милион тражилаца азила ушло у државу од 2015, што, како тврде, представља велику безбедносну претњу Њемачкој.

„Нећемо жртвовати принципе“

Маркус Прецел, један од званичника те странке, на Твитеру је жртве напада прозвао „Меркелиним мртвима“, што је руководство странке касније критиковало.

Меркел је на конференцији за медије у петак обећала „детаљну“ анализу тих догађаја и убрзане реформе.

Додала је како Немачка у борби против тероризма неће жртвовати своје принципе.

– Наша демократија, наша владавина права, наше вредности, наша хуманост – оне су алтернатива свету тероризма пуном мржње и биће јаче од њега – закључила је немачка канцеларка. (Pravda)