понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

SUDAR TITANA Bukti rat PUTINA I MILA ĐUKANOVIĆA, ko će izdržati duže?

Na prvi pogled je možda čudno, ali definitivno postoji „rat“ između Crne Gore i Rusije. Počelo je ulaskom Crnogoraca u NATO alijansu, a gde će biti kraj, to još niko ne zna.

Vladimir Putin i Milo Đukanović u nikad lošijim odnosima

Foto: Tanjug/APVladimir Putin i Milo Đukanović u nikad lošijim odnosima

Korak dalje u lošim odnosima Mila Đukanovića i Vladimira Putina otišla je Crna Gora formiranjem liste „persone non grata“ i na njoj se nalazi 149 ruskih i ukrajinskih državljana, koji su učestvovali ili su podržavali „agresiju na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima“. Na poslednjoj crnoj listi nalaze se i potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, ali i zamenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak i tajkun Konstantin Malofejev.

To je, reklo bi se, osveta Putinu zato što je njegova administracija zabranila ulazak u zemlju premijeru Dušku Markoviću, predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i lideru DPS-a Đukanoviću.

Miodrag Vuković je bio deportovan u Tivat iz Moskve

Foto: youtube printscreen / RAS SrbijaMiodrag Vuković je bio deportovan u Tivat iz Moskve

Da ovaj sistem funkcioniše, potvrđeno je deportacijom Miodraga Vukovića, bliskog Đukanovićevog saradnika. Nakon što je zadržan na aerodromu u Moskvi i deportovan za Tivat kao persona non grata, crnogorski poslanik je oštro reagovao i podstakao Ministarstvo spoljnih poslova da od ruskih kolega traže spisak nepoželjnih osoba, kako bi se izbegla neprijatna situacija.

– Tih deset sati je bilo kompromitujuće za jednu veliku silu kakva je Rusija, koja je pokazala silu i strogoću, ne prema Mišku Vukoviću, niti oni znaju ko je Miško Vuković, nego prema jednoj državi i njenom narodu. To je poruka koju su poslali i to je ono što me, kao čoveka veoma vređa, a kao političara zabrinjava – izjavo je Vuković. (Blic)