петак, 26 априла, 2024
vesti online

Stupio na snagu SSP za Kosovo

Brisel – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Kosova stupio je danas na snagu, saopštila je Evropska komisija.

U saopštenju se kaže da će sporazum, kojim se utvrđuje ugovorni odnos između EU i Kosova, doprineti sprovođenju reformi i omogućiti Kosovu da se približi Evropi.

Ovim Sporazumom počinje nova faza u odnosima EU i Kosova i njime se bitno doprinosi miru, stabilnosti i blagostanju na Kosovu i u regionu, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Komesar politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je ocenio da je sporazum ključni korak u odnosima EU i Kosova i dodao da će on olakšati dalje sprovođenje reformi i otvoriti vrata za trgovinu i ulaganja.

U saopštenju Evropske komisije se kaže da se poštovanje ključnih demokratskih načela i glavnih elemenata koji čine srž jedinstvenog tržišta EU osnova sporazuma i dodaje da se njime uspostavlja područje slobodne trgovine i omogućava primena evropskih standarda u drugim oblastima.

Sporazumom su obuhvaćeni i politički dijalog, saradnja u velikom broju oblasti, od obrazovanja i zapošljavanja do energetike, životne sredine, pravosuđa i unutrašnjih poslova.

– (Danas)