четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Stoji li iznad skandala godine u Nemačkoj senka ANGELE MERKEL?

Angela Merkel, nemačka kancelarka, našla se juče upetljana u skandal oko „Folksvagena“ nakon što su opozicioni političari u Nemačkoj optužili njenu vladu da je znala ranije da je autogigant lažirao podatke o emisiji štetnih gasova iz svojih vozila. Iz nemačke Partije zelenih su poručili da su ministri iz kabineta Merkelove još letos znali da je „Folksavagen“ nameštao testove, ali da su „trikovi i prevare“ bili „prihvaćeni uz namigivanje“.

Angela Merkel

Britanski „Dejli mejl“ piše da je prva velika „žrtva“ skandala pala juče kada je Martin Vinterkorn, izvršni direktor „Folksvagena“, podneo ostavku kako bi omogućio „sveži start“, istovremeno negirao ličnu krivicu.

 

Cene akcija nemačkog proizvođača automobila skočile su posle te vesti za 7,3 odsto nakon tog skandala, ali je „Folksvagen“ u međuvremenu izgubio više od 27 milijardi evra ili oko trećine svoje vrednosti.

 

Nemački Zeleni tvrde da je konzervativna vlada Merkelove priznala u odgovoru na parlamentarno pitanje još u julu da je znala za „Folksvagenovo“ varanje oko softvera za testiranje. Oliver Krišer, zamenik predsednika te opozicione stranke, kazao je ovo nemačkoj TV stanici N24.

 

– Vlada je je u julu saopštila da je znala za ovaj softver, koji je korišćen u SAD, i jasno je da su znali da je softver bio u širokoj upotrebi. Vlada je zajedno s autoindustrijom radila na tome ne da smanji emitovanje štetnih gasova iz vozila, već da sistem merenja uspostavi tako da automobili na papiru zadovolje neophodne standarde – kazao je Kiršer. (Blic)