понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

ŠTA SE TO DEŠAVA: Indija šalje tenkove na granicu sa Kinom?!

Kao odgovor na „primećeno gomilanje snaga sa druge strane granice“, Indija u prvom talasu pojačanja šalje trupe i oko 100 tenkova na granicu s Kinom.

Indijski T-72 (Foto: Marcus Qwertyus)

Nezvanični vojni izvori rekli su za indijsku televiziju NJu Delhi TV (NDTV) da je indijska vojska poslala trupe i oko 100 tenkova na granicu s Kinom.

Trupe su poslate u planinsku regiju Ladak, nemirno područje koje se nalazi između Kašmira i Tibeta. U izjavi se navodi da je indijska vojska odlučila da pojača svoje prisustvo na tom prostoru i to šaljući T-72 tenkove ruske proizvodnje.

„Široke doline uzduž planinskih lanaca dozvoljavaju kretanje tenkova, a uočeno je i gomilanje snaga s druge strane granice“, rekao je indijski vojni izvor za NDTV i dpdao da se dodatni tenkovi na granici očekuju „uskoro“.

Tenzije između Indije i Kine, dva azijska rivala, rastu u poslednje vreme. Poslednji u nizu incidenata desio se prethodnih dana kada je indijska mornarica poslala tri ratna broda na prostor Južnog kineskog mora, nakon što je Kina zabranila plovidbu u jednom delu mora.

Kinu takođe brine i sve prisniji odnos između Indije i SAD-a otkako je na vlasti premijer Modi.

Izvor: advance.hr/Pravda